X
 27.06.2023 Живот

Станари од три згради во Ниш се здружиле и изградиле соларна централа

Станбена заедница од три згради во Ниш постави соларни панели на своите покриви кои ќе ѝ овозможат да произведува доволно електрична енергија за да ја покрие заедничката потрошувачка. На овој начин производството на зелена енергија за сопствена потрошувачка, по домаќинствата, почнува да ги освојува и зградите.

Станбената заедница од Ниш е втора која добива статус на производител или купувач-производител, по зградата од Панчево, но во суштина таа е првата вистинска станбена заедница која произведува електрична енергија за сопствена потрошувачка. Имено, во Панчево станбеното здружение било начин еден од станарите да произведува енергија за нивните потреби, додека во Ниш три згради со 134 стана и околу 400 станари ќе произведуваат струја што ќе ја користат сите.

Соларни панели со моќност од 74,5 kW и три полначи за електрични возила со четири точки за полнење, секоја со моќност од 22 kW, беа поставени како дел од проектот „Фотоволтаична соларна централа со полначи за електрични возила – станбен комплекс Магдон Ниш“ имплементиран од Центарот за одржлив развој на енергијата (CORE) и станбената заедница „Патриса Лумумба“ 49, 51, 53 Ниш.

Вредноста на инвестицијата била речиси 94.000 долари, со донација од 40.000 долари во рамките на проектот „Само зелена транзиција и декарбонизација во Србија“, кој е финансиран од Владата на Јапонија, а го спроведува УНДП Србија во соработка со министерствата за рударство и енергетика и за заштита на животната средина.

Пресметките покажуваат дека без донации или некоја друга субвенција, зграда со просечна заедничка потрошувачка на електрична енергија може да плати за поставување соларни панели за 9-11 години, а животниот век на соларните системи е 25 години.

Целата процедура за поставување соларни панели и добивање статус на производител, која наскоро треба и официјално да биде завршена, поминала без поголеми проблеми и со одлична соработка со експерти од Електродистрибуција Србија (ЕДС). Искуството на првото станбено здружение од Панчево им помогна на сите во овој процес, што значи дека сите заинтересирани полека се навикнуваат на него.

Овој проект ќе биде пример за другите станбени заедници што сакаат да користат енергија од обновливи извори преку поставување соларни централи и полначи за електрични возила.

Извор: 6yka.com
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот