X
 27.09.2020 Живот

Нарцисоидни ли сте?

Самоиспитувањето е здраво, но кога е претерано, може да предизвика збунетост. Луѓето прават грешки. Имањето себичен момент или билдањето на егото се нормални. Сепак, начинот на кој личноста се справува со овие грешки кажува многу.

Разликата меѓу блага и силна нарцисоидност е јасна ако се земат предвид три способности.

Пред да се започне дискусијата, важно е да се забележи дека нарцисоидноста е и несвесен и свесен одбранбен механизам. Одбраните се неопходни, нормални и универзални. Обично проблемот е степенот до кој еден одбранбен механизам се користи несвесно.

На пример, природно е едно лице да сака да успее на работа. Да се чувствувате ценети и признаени е освежувачки. Иако може да има нијанса на нарцисоидност, личноста може да остане приземјена ако во игра се подлабоки емоционални способности.

На пример, искрениот интерес на личноста за значајна работа и посветеноста на членовите на тимот може да ја избалансираат потребата за признание. Нарцисоидната тенденција е совладана од подлабоки и понесебични способности.

Алтернативно, да речеме дека некоја личност мора да биде „најдобра“ на работа. Таа прави сè за да успее да ги оствари замислите и тоа е пример за моќен и преголем нарцисоиден нагон, кој ја тера да мисли само на себе.

Степенот на нарцисоидност драстично варира во двата примера. Во второто сценарио личноста е совладана од личните придобивки, без оглед на влијанието што тие ги имаат врз другите, што може да биде сериозно предупредување.

Дешифрирањето „нормална“ количина на нарцисоидност не е лесно, но отсуството на три карактеристики може да посочува на проблем.

Првата е одговорност. Искреното признавање грешка без одбивање, рационализирање и оправдување на погрешниот чекор е силен индикатор на емоционално здравје. По признавање на себичната постапка, желбата за преиспитување со цел разбирање зошто се случило тоа е здрава.

Второ, вистинското каење може да сугерира дека лицето има силна совест и е помалку нарцисоидно. Искусувањето емотивна болка поради свесноста на една личност за тоа дека нејзините постапки имале негативно влијание врз некој друг е многу важно. Иако силното каење е непријатно, тоа го спречува лицето повторно да погреши. Ако лицето е длабоко погодено зашто неговите постапки предизвикале патење кај друго лице, тоа искуство не се заборава лесно. Каењето и емпатијата за другите постојано го потсетуваат лицето да избегнува грешки од минатото што предизвикуваат болка кај другите.

За жал, многу измамници сфаќаат дека треба да покажат дека се каат за да ги избегнат последиците или за да натераат некое лице повторно да им верува. Во тој случај, може да изгледа дека на лицето му е жал, но ако продолжи со истото однесување кое ги повредува другите, немањето совест и недостигот на емпатија може да посочуваат дека има сериозна нарцисоидност.

Третиот атрибут е исправањето. Мотивацијата за поправање расцеп во еден однос го покажува нагонот на едно лице да ја залечи раната што ја направило. Искрената емоционална свесност за тоа како нечија грешка предизвикала болка кај друго лице во комбинација со извинување е фантастичен почеток, но давањето напор за поправање на грешката посочува дека лицето не е себично и е емпатично.

Кога едно лице се грижи да биде добро, тоа обично и е добро лице. Самоиспитувањето често води до увидување и самосвесност кои на лицето му ги даваат потребните алатки за одржување блиска врска. Нарцисоидноста е чест одбранбен механизам, но лицето што презема одговорност, чувствува длабоко каење и активно работи на решавање на проблемот не треба да се грижи.

Извор: Psychology Today
Подготвил: Билјана Арсовска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот