X
 28.07.2020 Образование

Седум тима студенти од УКИМ работат на свои иновативни идеи во рамките на INNO-SAE 2020

Седум тима студенти од десет факултети заедно со ментори работат на студентската програма Innovations in Smart Anything Everywhere - INNO-SAE 2020, која е заедничка иницијатива на Центарот за трансфер на технологии и иновации – ИНОФЕИТ и Универзитетското студентско собрание при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” во Скопје. Идејата е да се стимулира иновативниот капацитет на студентите и тие да работат на идеи кои можат да се развијат во прототип и, истовремено, да се развиваат нивните претприемнички вештини.

Тимовите добиваат по најмногу 30.000 денари буџет за потрошен материјал и компоненти за изработка на прототип. Рокот за изработка на проектите е до почетокот на новата академска година, вели проф.д-р Владимир Атанасовски, продекан за финансии и соработка со стопанството на ФЕИТ и управител на ИНОФЕИТ.Тимовите добиваат по најмногу 30.000 денари буџет за потрошен материјал и компоненти за изработка на прототип. Рокот за изработка на проектите е до почетокот на новата академска година, вели проф.д-р Владимир Атанасовски, продекан за финансии и соработка со стопанството на ФЕИТ и управител на ИНОФЕИТ 
Тимовите добиваат буџет од најмногу 30.000 денари за потрошен материјал и компоненти за изработка на прототип. Рокот за изработка на проектите е до почетокот на новата академска година, вели проф.д-р Владимир Атанасовски, продекан за финансии и соработка со стопанството на ФЕИТ и управител наТимовите добиваат буџет од најмногу 30.000 денари за потрошен материјал и компоненти за изработка на прототип. Рокот за изработката е до почетокот на новата академска година, вели проф.д-р Владимир Атанасовски, продекан за финансии и соработка со стопанството на ФЕИТ и управител на ИНОФЕИТ Тимовите добиваат буџет од најмногу 30.000 денари за потрошен материјал и компоненти за изработка на прототип. Рокот за изработка е до почетокот на новата академска година, вели проф.д-р Владимир Атанасовски, продекан за финансии и соработка со стопанството на ФЕИТ и управител на ИНОФСедум тима студенти од десет факултети заедно со ментори работат на студентската програма Innovations in Smart Anything Everywhere - INNO-SAE 2020, која е заедничка иницијатива на Центарот за трансфер на технологии и иновации – ИНОФЕИТ и Универзитетското студентско собрание при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” во Скопје. Идејата е да се стимулира иновативниот капацитет на студентите и тие да работат на идеи кои можат да се развијат во прототип и, истовремено, да се развиваат нивните претприемнички вештиниСедум тима студенти од десет факултети заедно со ментори работат на студентската програма Innovations in Smart Anything Everywhere - INNO-SAE 2020, која е заедничка иницијатива на Центарот за трансфер на технологии и иновации – ИНОФЕИТ и Универзитетското студентско собрание при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” во Скопје. Идејата е да се стимулира иновативниот капацитет на студентите и тие да работат на идеи кои можат да се развијат во прототип и, истовремено, да се развиваат нивните претприемнички вештини.Седум тима студенти од десет факултети заедно со ментори работат на студентската програма Innovations in Smart Anything Everywhere - INNO-SAE 2020, која е заедничка иницијатива на Центарот за трансфер на технологии и иновации – ИНОФЕИТ и Универзитетското студентско собрание при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” во Скопје. Идејата е да се стимулира иновативниот капацитет на студентите и тие да работат на идеи кои можат да се развијат во прототип и, истовремено, да се развиваат нивните претприемнички вештини. .

Тимовите добиваат буџет од најмногу 30.000 денари за потрошен материјал и компоненти за изработка на прототип. Рокот за изработка е до почетокот на новата академска година, вели проф.д-р Владимир Атанасовски, продекан за финансии и соработка со стопанството на ФЕИТ и управител на ИНОФЕИТ. 


Се поддржуваат оригинални идеи со мултидисциплинарен пристап кои обезбедуваат зголемена амбиентална интелигенција за различни апликации. Програмата започна лани на ФЕИТ, како поддршка на промоцијата години ФЕИТ, а со цел да се стимулираат интердисциплинарни проекти на студентите на УКИМ.


Проф.д-р Владимир Атанасовски


-Во 2020 година сме особено горди што добиваме ко-организатор, а тоа е Универзитетското студентско собрание. INNO-SAE е иницијатива за студентите па нивниот ангажман во организацијата ни влева сигурност во уште поуспешна организација од минатогодишната. Со партнер како УСС се зголемуваат можностите за промоција на програмата, но и се олеснува контактот меѓу студентите и формирањето на интердисциплинарните тимови и дефинирањето на проблеми. Годинава добивме седум апликации во кои се вклучени студенти од 10 различни факултети на УКИМ. Ова доволно зборува за интересот кој програмата го побудува кај студентите, но и за иновативниот капацитет на нашите студенти од различни факултети – вели Атанасовски.

 

Главната цел е да се повикаат сите единки на УКИМ а соработуваат на интердисциплинарни проекти, зашто новото време веќе ја брише стриктната граница помеѓу различни области, посочува Атанасовски.

-Нашиот факултет долго време се занимава со практична работа и има искуство во развој на конкретни прототип-решенија. Со INNO-SAE сакаме да покажеме дека студентите на УКИМ имаат извонреден иновативен капацитет на кој сите можеме да се гордееме. Едноставно, оваа програма е наменета да ги стимулира да размислуваат во насока на иновација со посебен акцент на интердисциплинарност. Ланската едиција на INNO-SAE беше мошне успешна со јавна презентација на 7 проекти од 7 интердисциплинарни тимови од единките на УКИМ. Имаше проекти од земјоделство, психологија, фармација и слично кои беа решавани со помош на алатки од електротехниката и информациските технологии – додава Атанасовски.
ИНОФЕИТ е Центар за трансфер на технологии и иновации основан од УКИМ и ФЕИТ. Замислен е како место на кое ќе се среќаваат студентите, академијата и индустријата со цел да се дефинираат и да се изработуваат практични и апликативни решенија на актуелни проблеми. Центарот е примарно фокусиран на договорно истражување со компании. Во моментов се склучени пет активни договори со домашни и странски компании. 

Подготвил: С.Ѓ

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование