X
 29.03.2019 Живот

Животните мудрости на Нил Гејмен: Нема поголеми слепци од оние што не слушаат

Ако се затекнете во животни ситуации во кои не знаете како понатаму, вашиот пат пронајдете го во книгите. Можете да почнете со мудростите на Нил Гејмен.

Предноста на писателите е што во своите дела може да ја задржат детската невиност и истовремено низ приказни да ги научат читателите на нешто. Еден од нив е писателот Нил Гејмен. Затоа ви пренесуваме мудри животни цитати од неговите досегашни дела.

- Не само што нема среќен крај, туку воопшто нема крај.

- Злото воопшто не спие, па не знам зошто кој било друг би морал да спие.

- Единствената работа што нè научила историјата е дека секогаш може полошо.

- Тоа е како да мислиш дека ќе бидеш среќен со некој ако одлучите да живеете далеку, а всушност ја учите ситуацијата, бидејќи секој од вас внесува дел од себе во заедничкиот живот.

- Сите го прават истото: мислат дека нивните грешки се единствени, а всушност се повторуваат.

- Идеите можат да убијат многу полошо од луѓето, но и самите можат да бидат убиени.

- Градот не е град без книжарница бидејќи таа му дава душа.

- Навистина опасните луѓе го прават она што мислат дека е најправилно и токму тоа ги прави најопасни.

- Возрасните ги следат патеките, децата истражуваат.

- Нема поголеми слепци од оние што не слушаат.

- Во градовите, како и во луѓето, внатрешноста е најважна.

- Постојат многу работи што се тешки за простување, но еден ден се вртиш зад себе и сфаќаш дека немаш никој.

- Велат дека цивилизацијата трае 24 часа и два оброци далеку од дивјаштвото.

- Луѓето мислат дека е тешко да зададат удар што боли, но не е, многу е лесно.

- Секогаш постои место да продолжите понатаму.

- Никогаш не ве тера ѓаволот да направите нешто, тоа сами го сакате.

- Најбрзиот начин понекогаш е најдолг.

- Подобро ќе ги разбереме луѓето ако знаеме дека некои од најдобрите или најлошите случувања не ги предизвикале ни лошите ни добрите луѓе, туку луѓето.

- Некои мислат дека се родени во свет што е против нив, па на илјадници начини се трудат да го влошат.

- Слободата на верувањето значи слобода во лоши работи, како што слободата на говорот ви дава право да молчите.

- По победата животот ќе биде подобар, но нема да биде толку интересен.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот