X
 29.03.2020 Здравје

Срцева слабост, астма, дијабетес – листа на хроничните болести ризични за коронавирус

Лицата со одредени хронични заболувања се во поголем ризик од компликации типични за коронавирусот. До нив апелирам да бидат особено внимателни и да ги следат доследно сите препораки за заштита од вирусот, објави министерот за здравство Венко Филипче.

Ова е листата на болести чии носители треба особено да внимаваат:

1. Хронични респираторни заболувања:
– ХОББ – Хронична опструктивна белодробна болест – J44
– Астма – J45
– Интестицијална фиброза – Ј84

2. Тешки кардиоваскуларни заболувања:
– Срцева слабост со EF<40
– Акутен миокарден инфаркт до 3 месеци
– Срцеви заболувања со тешка пулмонална хипертензија
– Тешка аортна и митрална стеноза
– Воспалителни заболувања на срце (миокардит, ендокардит) < 6 месеци
– Имплантиран пејсмејкер или срцев уред до 3 месеци
– Длабока венска тромбоза до 3 месеци

3. Дијабетес мелитус:
– Дијабетес тип I – инсулин зависен
– Дијабетес тип II на инсулинска терапија со коморбидитети: Миокарден
инфаркт, церброваскуларен инсулт, стеноза на периферна циркулација и ХБИ

4. Сите малигни заболувања – C00-C97

5. Имунокомпромитирачки состојби:
– Состојба по трансплантација на бубрег – Z94.0
– Хроничен нефротичен синдром – N04.9
– Интермитентна хемодијализа – Z99.2
– Состојби со биолошка или комбинирана имуномодулирана терапија – M05, M06,
M45.00
– Некротизирачки васкулопатии, системски еритематозен лупус,
дерматополимиозит, системска склероза – M31 – M34.

Фото: Wikimedia Commons

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Здравје