X
 29.07.2021 Живот

Ернест Хемингвеј: „Среќата кај интелигентните луѓе е најреткото нешто што го знам“

Американскиот писател Ернест Хемингвеј е добитник на Нобеловата и на Пулицеровата награда. Зад себе оставил 7 романи, меѓу кои и познатите „Старецот и морето“ и „За кого бијат камбаните“.

Ова се дел од негови цитати:

- Нема ништо благородно во тоа да се биде супериорен во однос на твојот ближен. Вистинскиот успех е да бидеш супериорен во однос на она што си бил во минатото.

- Светот ги крши сите, а потоа, некои се силни на скршените места.

- Нема ништо посебно во пишувањето. Само седнуваш на машината за пишување и крвавиш.

- Најдобар начин да откриете дали може да верувате некому е да му верувате.

- Нема полојален пријател од книгата.

- Среќата кај интелигентните луѓе е најреткото нешто што го знам.

- Како што стареете, потешко е да имате херои, но и неопходно.

- Сите добри книги имаат една заедничка работа - пореални се отколку кога би се случиле во реалноста.

Извор: Brainy Quote
Фото: Wikipedia
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот