X
 30.10.2019 Живот

Возачките дозволи ќе важат до 75 години, за преголема бучава ќе се одзема возилото

Рокот на важење на возачката дозвола за повозрасните возачи се продолжува од 70 на 75 години, а се предвидува и мерка времено одземање на возило кое предизвикува голема бучава и го нарушува јавниот ред и мир на граѓаните, како и за возила со изминат рок на важност на сообраќајната дозвола од шест или повеќе месеци.

Ова вчера на седница го усвои Владата заедно со усогласувањата во делот на казнената политика во Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата, со кои се предвидени значителни намалувања на казните. Тие ќе изнесуваат од 15 до 250 евра како највисока граница, освен за животозагрозувачки прекршоци кои остануваат исти, и се укинува мандатниот платен налог, односно сите платни налози ќе бидат прекршочни.

Се уредува и учеството на електричните тротинети во сообраќајот со цел да бидат заштитени оние што управуваат со нив, но да бидат заштитени и граѓаните со одредби кои значат определување на место на движење на тротинетите, возрасната граница за управување со овој тип возила, како и обврската за користењето заштитна опрема.

Извор: МИА

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот