X
 30.11.2019 Живот

Зошто станавме општество во кое детето мисли дека љубовта не е доволна

Во општество во кое знаеме што сè е штетно за развојот на децата, време е да се разбудиме и за она што незабележано и ненамерно многумина го правиме.
Додека другарчињата одат на убави летувања и зимувања, наставничките ја даваат првата писмена во новото полугодие на тема: Како го поминав летниот/зимскиот распуст“. Сите знаеме да дадеме коментари, како пофалби: „Колку убави патики имаш!“ или: „Многу си слаб/а, да се здебелиш малку“. Дали знаете како детето го разбира тоа? Кои вредности ги прифаќа и понатаму се труди да ги достигне, мислејќи дека така ќе биде личност што вреди?...

Ова е дел од коментарот на психологот м-р Билјана Стојановска.

Прочитајте повеќе на Деца.мк.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот