X
 31.10.2019 Здравје

Повеќе работа значи и поголем ризик од мозочен удар

Луѓето што работaт повеќе од 10 часа дневно подолго од една деценија се под најголем ризик од мозочен удар, тврдат истражувачите.

Истражувачите од Универзитетот во Анже, Франција, и францускиот Национален институт за здравствени и медицински истражувања ги разгледувале податоците за староста, пушењето и работното време од популациска студија на повеќе од 143.000 возрасни лица.

Учесниците во студиите биле на возраст од 18 до 69 години и за нив било утврдено дека работат подолго од 10 часа дневно.

Истражувачите велат дека кај луѓето што работеле повеќе од 10 часа дневно имало 29 отсто поголем ризик од мозочен удар, а кај оние што тоа го правеле 10 и повеќе години ризикот бил повисок за 45 отсто.

- Се чини дека поврзаноста меѓу 10 години долгото работно време и мозочниот удар е посилна кај луѓето помлади од 50 години. Ова беше неочекувано. За резултатот на овој наод е потребно дополнително истражување - истакнува Алексис Деската, коавторка на студијата.

Таа додава дека како медицинско лице ги советува своите пациенти да работат поефикасно и дека планира да го следи сопствениот совет.

Генералните директори и менаџерите се помалку погодени од долгите работни часови за разлика од оние што работат во смени или се под стрес поради работата.

- Постојат многу едноставни работи што можете да ги направите за да го намалите ризикот од мозочен удар, дури и ако работите подолго од 10 часа дневно. Консумирањето здрава храна, наоѓањето време за вежбање, откажувањето на цигарите и добивањето на препорачаната количина сон можат да донесат многу корист за вашето здравје - истакнува Ричард Френсис, шеф на истражувањето во Здружението за мозочен удар.

Но, тоа не е сè што можете да направите. Почнете да забележувате колку часа работите, особено кога работата ја носите и дома. Научете да поставувате граница.
Подготвил: Билјана Арсовска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Здравје