X
 13.02.2022 Живот

Како да се ослободите од токсични работни навики што предизвикуваат постојан замор

Преполните планери, низата зачувани проекти, сите овие потреби и императиви за напредок нè наведоа да не си дозволуваме одмор.

Попатно почнавме да го доживуваме како знак дека не сме доволно амбициозни и дека немаме право на него. Универзалниот замор се заканува да стане наш начин на живот и, всушност, слободно можеме да кажеме дека веќе стана.

Освен тоа, дури и кога работиме, често сме водени од безброј токсични навики, па збирот на овие две работи може да доведе само до исцрпеност - официјално призната како медицинска дијагноза.

Животот во петта брзина доведе до чувство на постојан замор, за што постои дури и нов термин измислен од британската здравствена организација, ТАТТ - уморен цело време (англ. Tired all the time).

Потпирањето на културата на замор, бидејќи и тоа стана еден вид тренд, зема голем данок и психички и физички. Факт е дека живееме во ера наречена продуктивност и ништо што нема конкретни и мерливи резултати не е важно. Станавме толку зависни од успехот што дури и кога ја паузираме работата, нашиот ум се чини дека продолжува да работи по инерција. Што е токсично што го правиме на работа (и надвор од неа) и како да се ослободиме од тие навики?

Анализата на податоците од пребарувањето на „Гугл“ откри дека вработените во Велика Британија (и која било друга земја, како што е случај апсолутно во секоја) во многу случаи гуглале одложување и како да се справат со тоа.

На второ место е мултитаскингот, потоа стресот, исцрпеноста на работа и на крај синдромот на замор при донесување одлуки. Веројатно сите го знаеме ова и сме го доживеале, но како да се справиме со тие работи?

Граници

Пред сè, неопходно е да се постават здрави граници меѓу деловното и приватното. За почеток, дозволете смената навистина да заврши во 17, 19 или 22 без оглед на тоа каде работите. Но, по напорниот час, не само работата, туку и размислувањето за тоа треба да престане.

2
Фото: Freepik

Комуникација

Комуникацијата е клуч за секоја врска, без разлика дали е приватна или деловна. Границите и комуникацијата се тесно поврзани и не можат една без друга. Околината во која се чувствувате ентузијастички за работата е идеално сценарио, но ако не е така, треба да се соопштат недоразбирањата или на крајот да се промени деловното опкружување.

Ефективни стратегии за борба против стресот

Животот и присуството во реално време може да ви помогнат да останете фокусирани и да го користите вашето време поефикасно. Вежбите за дишење можат да ви помогнат да го намалите секојдневниот стрес.

Физичката активност и хобијата дополнително придонесуваат за општата благосостојба.

Дури и ако прифаќате навики кои ја оптимизираат работата во границите на здравото, што е со животот што се одвива надвор од работа? Честопати сме само физички отстранети од работниот простор, не престанувајќи да размислуваме за неодговорени е-пораки, состаноци закажани за следната недела, стратегии што сакаме да ги спроведеме.

Не сме ни свесни колку стресот и паралелни мисли ни ја трошат енергијата. Дополнително, можеме да направиме неколку работи со вложување многу помалку енергија, што не значи дека тоа ќе влијае врз квалитетот.

Постојат практични работи што можете да ги направите без да го загрозите крајниот резултат; имено, ако пишувате е-порака - правете го токму тоа, исто како кога одмарате, треба да го правите токму тоа - да се одморите.

Она што е најважно на крајот од секоја приказна, вклучително и оваа, е фактот дека сите сме различни и дека треба да се слушаме себеси кога поставуваме системи на работа, одмор, усвојување навики, промени. Исполнувањето, секако, не е еднодимензионално и исклучиво професионално.

Извор: Lola Magazin
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот