X
 01.02.2021 Наша тема

Станарите во студентските домови немаат каде да се исперат. Бараат да се отворат пералниците!

Виктор Велевски, новиот директор на Државниот студентски центар, вели дека пералниците се затворени уште во моментот кога била прогласена пандемијата на Ковид-19

Студентите што живеат во студентскиот дом „Гоце Делчев“ неколку пати досега реагираа на социјалните мрежи затоа што се затворени пералниците во домот и дека немаат каде да си ги исперат алиштата. Ова е најголемиот студентски дом во државата. Но проблемот со пералниците е заеднички за сите студенти-станари во студентски домови зашто пералниците се затворени со протоколот за заштита од Ковид-19.

- Не се издржува постојано да си одиме дома за да си ги испереме алиштата или да се истураме од давање пари за перење алишта - вели станар.

Виктор Велевски, новиот директор на Државниот студентски центар, вели дека пералниците се затворени уште во моментот кога била прогласена пандемија на Ковид-19.

- Во една пералница се перат алишта на повеќе студенти истовремено, па затоа сакаме да превенираме да се избегне ризик од можно заразување - вели тој.

Засега е неизвесно дали пералниците ќе бидат пуштени во употреба за да им се излезе во пресрет на барањата на студентите.

Во септември студентските и ученичките домови беа пуштени во употреба, откако претходно поради Ковид-19 беа затворени, лани во март. Беше подготвен посебен протокол со правила кои мора да се почитуваат.

Животот во студентските домови во време на корона

Согласно протоколот, станарите треба и да носат маски во заедничките простории. Не е дозволено да се дружат по собите. На јадење треба да одат и да седат на иста маса во мензата само оние што живеат заедно во собата, за да нема мешање со други станари. На тој начин, во случај еден од нив да е позитивен, нема да биде ризик за другите освен за тој што му е цимер. Според пишаните правила, родители и други гости не може да влегуваат во домот.

Фото: Архива
Подготвил: Антонија Поповска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наша тема