X
 02.01.2022 Живот

Лилјаци ги заштитуваат старите книги во библиотека во Португалија

Библиотеката „Жуанина“ во Универзитетот на Коимбра, Португалија, има интересни помошници во чувањето на старите книги. Во неа има многу лилјаци од видот пипистрелус кои живеат во релативно мирен соживот со вработените и посетителите.

Како што велат библиотекарите, лилјаците спијат мирно во текот на денот и не пречат во работата, а кога ќе падне мрак, тие излегуваат од скривалиштата зад полиците и на покривот и уживаат во мирот и тишината.


Фото: Wikipedia

Можеби се прашувате зошто библиотеката не ги избрка лилјаците? Одговорот лежи во нивната корист во заштитата на старите и вредни книги кои се чуваат во библиотеката.

Лилјаците не се заинтересирани за стара хартија, но се хранат со разни инсекти кои им предизвикуваат штета на книгите и на зградата. Самата зграда во која се наоѓа библиотеката била изградена околу 1725 година и се смета за една од најубавите библиотеки во светот.


Фото: Wikipedia

Не се знае кога лилјаците се вселиле во нејзините простории, но библиотекарите велат дека се таму барем од 1800 година.

Извор: Studentski
Фото: Pixabay
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот