X
 15.01.2022 Култура

Ова е најстарата библиотека во Швајцарија

Ви ја претставуваме најстарата библиотека во Швајцарија со 160.000 наслови.

4

1
Фото: Instagram

Библиотеката била основана во 719 година од св. Отмар.

Во 1983 година УНЕСКО ја прогласи оваа библиотека за светско културно наследство.

biblioteka
Фото: Instagram

До многу ретки ракописи, кои се наоѓаат во оваа манастирска библиотека, може да се пристапи онлајн, а таа е и отворена за јавноста.

Освен постарите печатени книги, во колекцијата има 1.650 инкунабули (книги печатени пред 1500 година) и 2.100 ракописи што датираат од 8 до 15 век.

biblioteka
Фото: Instagram

6

Опатијата во Сент Гален се наоѓа во истоимениот град во североисточниот дел на Швајцарија. Станува збор за импресивен архитектонски ансамбл кој се состои од различни згради групирани околу главниот плоштад на опатијата.

7


Извор: Telegraf.rs
Фото: Instagram
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура