X
 02.12.2022 Наука

Астрономски календар за декември: Кога можеме да очекуваме најинтензивен метеорски дожд и кога Меркур ќе биде видлив со голо око?

Во текот на последниот месец од годината ќе можеме да уживаме во некои од најспектакуларните астрономски настани, како што е метеорскиот дожд кој се смета за најинтензивен.

Наскоро можеме да ја очекуваме зимската краткоденица, моментот во годината кога денот е најкраток и најтемен. Иако светлината потоа ѝ го отстапува местото на темнината, ова дава можност да се набљудуваат многубројни астрономски феномени меѓу кои најмногу се издвојува полната месечина на 8 декември, позната и како „студена Месечина“.

8 декември - момент за размислување за Марс

Од сите планети во Сончевиот Систем, Марс има убедливо најголема варијација кога станува збор за видливоста на неговата големина и светлина. Ова се случува затоа што неговата позиција во однос на нашата планета варира помеѓу 0,36 и 2,68 астрономски единици, или подобро кажано затоа што овие две планети патуваат околу Сонцето по различни елипсовидни патеки - така што растојанието меѓу нив постојано се менува и повремено добива екстремни пропорции.

Но, на 8 декември позицијата на Марс во однос на нашата планета ќе биде исклучително поволна, што ќе предизвика оваа планета да блесне посилно од кој било друг ден во текот на годината и можност да се видат некои детали од површината.

13 и 14 декември - метеорскиот дожд „Геминиди“

Метеорскиот дожд „Геминиди“ се смета за еден од најсигурните што може да се забележи во поголемиот дел од декември. Но, својот врв го достигнува ноќта меѓу 13 и 14 декември, кога во идеални услови може да се забележат од 120 до 160 метеори на час. Токму ова го прави најактивниот дожд во годината, иако неговите метеори најбавно се движат.

Месечината во опаѓање ќе го блокира погледот на многу други метеори во овој период, но бидејќи „Геминидите“ се толку многубројни и светли, се очекува тие да приредат прилично неверојатен спектакл на небото. Експертите советуваат дека најдобро се забележуваат од некое изолирано место по полноќ, кога треба да го барате соѕвездието Близнаци.

21 декември - Меркур во максимално источна елонгација (издолжување)

Меркур не е една од оние планети што лесно може да се видат со голо око, но тоа нема да биде случај во текот на ноќта на 21 декември кога ќе се појави како мала точка на жолтеникава светлина на небото поради нејзината најголема источна елонгација. Ќе изнесува околу 20,1 степени, што значи дека ќе биде на највисоката точка над хоризонтот на западниот дел од небото веднаш по зајдисонце.

21 и 22 декември - Метеорски дожд „Урсиди“


Овој метеорски дожд ќе се создаде како резултат на прашината што зад себе ја остави кометата Татл, која првпат била откриена во 1790 година. Иако се случува секоја година помеѓу 17 и 25 декември, својот врв годинава ќе го достигне ноќта меѓу 21 и 22 декември.

Експертите тврдат дека може да предизвика вистински спектакл на ноќното небо и видливост помеѓу 5 и 10 метеори на час. А бидејќи оваа година Месечината ќе биде речиси млада во тоа време, небото ќе биде многу темно, што ќе обезбеди услови за добра видливост. Метеорите ќе се појават од соѕвездието Мала Мечка, но ќе бидат видливи и на други делови од небото.

Извор: National Geographic
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука