X
 21.02.2022 Живот

Телескопот „Хабл“ направи фотографија од три галаксии што се спојуваат во една

Фотографијата од вселенскиот телескоп „Хабл“ од оваа недела покажува три галаксии кои се во процес на спојување за да станат една, наречена IC 2431.

Лоциран на 681 милион светлосни години во соѕвездието Рак, овој објект покажува што може да се случи кога галаксиите се судираат и се спојуваат.

Огромните гравитациони сили на таквото спојување ги влечат галаксиите, иако процесот не е целосно деструктивен - исто така, се раѓаат нови ѕвезди во хаосот.

Некои од најактивните области можеби се токму во средината на спојувањето, иако ова не може да се види на сликата бидејќи густ облак од прашина го замаглува центарот. Големата прашина и светлите вители на ѕвезди на оваа слика се далечното спојување на галаксиите IC 243.

Забележителен факт за овој објект е тоа што бил истражуван користејќи еден од најраните и најголемите граѓански научни проекти во астрономијата. Проектот „Галакси зу“, кој почна во 2007 година, сега е на својата 15. верзија и ги собра членовите на јавноста за да помогнат во идентификувањето и класифицирањето на галаксиите, спојувањата и суперновите.

habl
Фото: ESA/Hubble & NASA

- Оригиналниот проект „Галакси зу“ беше најголемиот попис на галаксиите што некогаш бил извршен и се потпираше на времето за собирање извори од повеќе од 100.000 доброволци за да класифицира 900.000 неиспитани галаксии. Проектот го постигна она за што би биле потребни години работа на професионален астроном и доведе до постојан прилив на слични астрономски граѓански научни проекти. Подоцнежните проекти на „Галакси зу“ ги вклучија најголемите досегашни студии за спојувања на галаксии и џуџести галаксии, како и откривање сосема нови типови компактни галаксии што формираат ѕвезди - пишуваат научниците од „Хабл“.

Извор: Digitaltrends.com
Фото: ESA/Hubble & NASA
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот