X
 03.02.2021 Живот

Интересни факти за една од најубавите европски атракции - каналите на Амстердам

Нема многу градови што имаат канали како една од главните атракции. Еве неколку интересни факти за еден од двата најпознати вакви градови - Амстердам и сè што би можело да ве интересира кога станува збор за каналите.

Живот на вода


Дел од средновековното историско јадро на Амстердам е прошарано со мрежа од канали што се протегаат во концентрични полукругови. Изграден бил во 17 век, во златното време на трговијата, науката и уметноста. Тогаш градот растел бидејќи сè повеќе луѓе се доселувале, а каналите служеле и како станбена зона и како простор за трговија.

Каналите на Амстердам се долги повеќе од 100 километри, а со нив доаѓаат 90 градски острови, како и 1.500 мостови. Со дворците и фасадите на зградите што ги красат, не е ни чудо што овој град го нарекуваат „Венеција на северот“. Покрај тоа, УНЕСКО ги вклучи каналите на списокот со светско наследство.

Тука лежи одговорот на прашањето зошто зградите во Амстердам се толку тесни. Во времето на изградбата на каналот тие биле во подобра позиција, и колку била поголема фасадата, толку бил поголем данокот.


Единствено логично решение било да се изградат тесни згради со големи прозорци, со цел да има поголема светлина. Многу од нив сè уште имаат кука на врвот, што се користела за складирање стоки доставени преку каналите до последниот кат. Тоа била превентивна заштита на стоки во случај на поплава.

Туристичка љубопитност

Каналите побудуваат љубопитност кај туристите, што некогаш се изразува преку смешни прашања или анегдоти. Така, на пример, се случило автомобили и велосипедисти да паднат во каналот, па Амстердам има нуркачи достапни 24 часа на ден. Тие посочуваат дека годишно меѓу 30 и 40 автомобили паѓаат во каналите.

Сепак, повеќе велосипеди завршуваат во вода - околу 15.000 годишно. Понекогаш завршуваат случајно, некогаш намерно, кога пијани туристи или мештаните одлучуваат да се бањаат во каналите.


Дали градот смрди поради каналите?

Иако многумина очекуваат да влезат во облак од чад од марихуана, има и такви што се малку пореални и се сеќаваат на потенцијално подоминантниот мирис. До почетокот на 20 век каналите не биле чисти и поради тоа мирисале.

Сепак, благодарение на локалните власти, кои вложија големи напори да ја исчистат водата, каналите сега се многу почисти од порано и не мирисаат непријатно.

Дали може да се плива во каналите?

Водата е почиста од порано, но сè уште не е доволно чиста за да пливате во неа. Покрај тоа, каналите служат и како маршрути за чамци и бродови. Постојат посебни места за пливање во градот и само еден официјален настан - амстердамско градско пливање.

Станува збор за ден од годината кога можете да пливате маратон за хуманитарни цели. Градот го користи како реклама за квалитетот на водата, но претходно се преземаат мерки на претпазливост.

Водата се испитува за бактерии и датумот на пливање се одредува во зависност од временските услови. Денешната кралица, а тогашната принцеза Максима, во 2012 година го преплива каналот на таков маратон.

Дали има риби во каналите и дали водата замрзнува?


Кога станува збор за живиот свет, во каналите има риби, па рибарите често ловат покрај каналите. Водата не замрзнува толку често. Доколку се случи тоа, граѓаните на Амстердам веднаш обуваат лизгалки и се лизгаат по нив.

Извор: Punkufer.dnevnik.hr
Фото: Instagram
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот