X
 04.12.2022 Живот

Ова се земјите со највисок IQ во светот: На прво место се Јапонците. На кое место се Македонците?

Тешко е да се одреди кои земји се најпаметни во светот бидејќи има толку многу различни фактори што можат да се земат предвид. Според резултатите објавени во „Ворлд попјулејшн ривју“, на списокот се најдоа 132 нации.

Дали најпаметната земја би била онаа со најписмени граѓани? Можеби најпаметните земји во светот би биле оние чии жители имале највисок просечен IQ резултат во целата земја? Или најпаметната земја е онаа со најголем процент на исклучително паметни луѓе?

Стандардизираните резултати од тестовите би можеле да бидат уште еден метод за одредување кои нации се најпаметни - само кога би било возможно да се создаде и спроведе единствен стандардизиран тест кој би можел точно да го измери секој аспект на интелигенцијата кај секоја личност во секоја култура и во секоја земја.

Очигледно, постојат предизвици за секој обид да се добие еден јасен и едноставен одговор. Сепак, експертите за население и разузнавачките служби продолжуваат да смислуваат нови методи и пристапи за рангирање на најпаметните земји во светот.

Некои од најпознатите и најшироко објавени студии за светската интелигенција се спроведени од британскиот психолог Ричард Лин. Првите десет земји се:

1. Јапонија-106,48
2. Тајван-106,47
3. Сингапур-105,89
4. Хонгконг-105,37
5. Кина-104.1
6. Јужна Кореја-102,35
7. Белорусија-101.6
8. Финска-101,2
9. Лихтенштајн-101.07
10. Германија - 100,74

Понатаму табелата ги прикажува другите земји, вклучувајќи ги и балканските земји. Словенија е на 23. место со просечен коефициент на интелигенција од 98,6, а потоа следува Словачка на 34. место со просечен коефициент на интелигенција од 92,02. Нашата земја се најде на 108. место со просек од 81,91, Србија се најде на 56. место со коефициент на интелигенција 89,6, Босна и Херцеговина е на 66. место со 88,54, Црна Гора на 82. место со 85,78, а Албанија е на 109. место со 81,75.

Последната земја од целата листата е Непал, со просечен коефициент на интелигенција од 42,99.

Извор: b92.net | World Population Review
Фото: World Population Review
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот