X
 26.11.2023 Образование

Ова се земјите со најдобро образование во Европа

Според истражувањето на „Морган Стенли“, глобалниот пазар на образование е подготвен да порасне од 6 билиони долари во 2022 година на 8 билиони долари до 2030 година. Глобалните трошоци за образование исто така се очекува да се намалат од 5,9 отсто од глобалниот бруто-домашен производ (БДП) во 2022 година до 5,3 отсто од глобалниот БДП во 2030 година.

Градинката и основното образование се најголемиот и најбрзорастечки сегмент во глобалното образование. Се проценува дека овој сегмент ќе расте за 4 отсто годишно почнувајќи од 2022 година и ќе достигне неверојатни 4,3 билиони долари до 2030 година.

Глобалниот образовен систем се соочува со многу предизвици. Еден од нив е намалувањето на бројот на студенти во високообразовните институции поради зголемената инфлација.

Додека универзитетите и компаниите работат на олеснување на студентите, некои земји инвестираат многу за да го подобрат квалитетот на образованието. Ова се земјите со најдобар образовен систем во Европа.

17. Ирска

Процент од БДП 2021 година за образование: 2,98 отсто

Број на универзитети на Светското рангирање на Кју-ес 2024: 8

Ирска нуди еден од најдобрите образовни системи во Европа. Земјата има 8 највисоко рангирани универзитети според рангирањето на Кју-ес, вклучувајќи ги Тринити колеџот Даблин и Универзитетот во Голвеј. Земјата, исто така, инвестира многу во образованието и во 2021 година издвои 2,98% од БДП за образованието.

16. Романија

Процент од БДП 2021 година за образование:
3,25 отсто

Број на универзитети на Светското рангирање на Кју-ес 2024: 13

Романија има 13 високорангирани универзитети, меѓу кои Универзитетот Бабес-Бољаи и Универзитетот во Букурешт. Земјата потроши 3,25 отсто од својот БДП за образование во 2021 година.

15. Русија

Процент од БДП 2021 година за образование:
3,7 отсто

Број на универзитети на Светското рангирање на Кју-ес 2024: 48

Русија има еден од најдобрите образовни системи во Европа. Земјата е дом на 48 високо позиционирани високообразовни институти. Московскиот државен универзитет Ломоносов, Државниот универзитет во Санкт Петербург и Московскиот државен технички универзитет Бауман се некои од највисоко рангираните универзитети во светот. Во 2021 година државните расходи за образование сочинуваа 3,7 отсто од вкупниот БДП.

14. Грција

Процент од БДП 2021 година за образование:
4,06 отсто

Број на универзитети на Светското рангирање на Кју-ес 2024: 8

Грција е една од европските земји со најдобар образовен систем. Земјата потроши 4,06 отсто од вкупниот БДП за образование во 2021 година. Земјата има некои од најзначајните институти, вклучувајќи го Националниот технички универзитет во Атина и Националниот и каподистрискиот универзитет во Атина.

13. Италија

Процент од БДП 2021 година за образование:
4,13 отсто

Број на универзитети на Светското рангирање на Кју-ес 2024: 42

Италија обезбедува квалитетно образование за своите студенти. Во 2021 година, 4,13 отсто од вкупниот БДП биле наменети за образование. Земјата, исто така, привлекува огромен број странски студенти секоја година. Политехничкиот факултет во Милано и Универзитетот Сапиенца во Рим се врвни универзитети во земјата.

12. Германија

Процент од БДП 2021 година за образование:
4,53 отсто

Број на универзитети на Светското рангирање на Кју-ес 2024: 49

Германија нуди еден од најдобрите образовни системи во Европа. Оваа држава има 49 највисоко рангирани универзитети според рангирањето на Кју-ес, вклучувајќи ги Техничкиот универзитет во Минхен, Универзитетот Лудвиг-Максимилијанс-Минхен и други универзитети. Земјата, исто така, инвестира многу во образованието и во 2021 година издвои 4,53 отсто од БДП за образованието.

11. Шпанија

Процент од БДП 2021 година за образование:
4,59 отсто

Број на универзитети на Светското рангирање на Кју-ес 2024:
35

Шпанија е исто така европска земја која обезбедува квалитетно образование. Шпанија е дом на 35 највисоко рангирани универзитети, вклучително и Универзитетот во Барселона. Во 2021 година, образованието учествуваше со 4,59 отсто од вкупната потрошувачка на БДП.

10. Португалија

Процент од БДП 2021 година за образование:
4,71 отсто

Број на универзитети на Светското рангирање на Кју-ес 2024: 8

Португалија е една од земјите со најдобро образование во Европа. Земјата имаше осум универзитети во првите 1.500 универзитети во светот. Некои значајни имиња вклучуваат Универзитетот во Порто, Универзитетот во Лисабон и Универзитетот во Авеиро. Во 2021 година државните расходи за образование како процент од БДП беа 4,71 отсто.

9. Полска

Процент од БДП 2021 година за образование
: 4,94 отсто

Број на универзитети на Светското рангирање на Кју-ес 2024: 22

Полска има некои од најдобрите универзитети во Европа. Некои значајни имиња се Универзитетот во Варшава, Јагелонскиот универзитет и Технолошкиот универзитет во Варшава. Во 2021 година државните расходи за образование како процент од БДП изнесуваат 4,94 отсто.

8. Унгарија

Процент од БДП 2021 година за образование:
5 отсто

Број на универзитети на Светското рангирање на Кју-ес 2024: 11

Унгарија е исто така европска земја која е наклонета кон образованието. Земјата има приоритет на стручната обука заедно со традиционалното образование. Некои од високо рангираните универзитети во Унгарија ги вклучуваат Универзитетот во Сегед, Универзитетот во Дебрецен и Универзитетот Етвош Лоранд. Во 2021 година земјата потроши 5 отсто од својот БДП за образование.

7. Швајцарија

Процент од БДП 2021 година за образование: 5,04 отсто

Број на универзитети на Светското рангирање на Кју-ес 2024: 11

Швајцарија нуди еден од најдобрите образовни системи во Европа. Некои од најзначајните имиња во високото образование ги вклучуваат Универзитетот во Цирих, ЕТХ Цирих - Швајцарски федерален институт за технологија. Во 2021 година државните расходи за образование како процент од БДП беа 5,04 отсто.

6. Холандија

Процент од БДП 2021 година за образование:
5,14 отсто

Број на универзитети на Светското рангирање на Кју-ес 2024: 13

Холандија е една од земјите со најдобро образование во Европа. Земјата има високорангирани универзитети како Технолошкиот универзитет Делфт, Универзитетот во Амстердам и Универзитетот во Утрехт. Владата потроши 5,14 отсто од БДП за образование во 2021 година.

5. Франција

Процент од БДП 2021 година за образование:
5,25 отсто

Број на универзитети на Светското рангирање на Кју-ес 2024: 13

Франција е една од земјите со најдобро образование во Европа. Земјата е дом на институции како Политехничкиот институт и Универзитетот Сорбона. Во 2021 година, државните расходи за образование беа 5,25 отсто од БДП.

4. Обединето Кралство

Процент од БДП 2021 година за образование:
5,33 отсто

Број на универзитети на Светското рангирање на Кју-ес 2024:
90

Обединетото Кралство има некои од најдобрите универзитети и колеџи во светот. Универзитетот во Кембриџ, Универзитетот во Оксфорд и Кралскиот колеџ во Лондон се некои од најзначајните имиња. Владините расходи за образование беа 5,33 отсто од БДП во 2021 година.

3. Финска

Процент од БДП 2021 година за образование:
5,69 отсто

Број на универзитети на Светското рангирање на Кју-ес 2024: 9

Финска е една од најсреќните земји во светот. Земјата троши значителен износ од БДП и за образование. Во 2021 година, државните расходи за образование сочинуваа 5,69 отсто од вкупниот БДП. Земјата, исто така, има некои од најдобрите универзитети, вклучувајќи ги Универзитетот Алто, Универзитетот во Хелсинки и Универзитетот во Оулу.

2. Белгија

Процент од БДП 2021 година за образование:
6,81 отсто

Број на универзитети на Светското рангирање на Кју-ес 2024: 9

Белгија е европска земја која е фокусирана на образованието. Некои од најзначајните имиња во областа на образованието вклучуваат Универзитетот Леувен, Универзитетот Гент и други. Во 2021 година, државните расходи за образование беа 6,81 отсто од БДП.

1. Шведска

Процент од БДП 2021 година за образование:
7,93 отсто

Број на универзитети на Светското рангирање на Кју-ес 2024: 8

Шведска е на врвот на листата со земји со најдобро образование во Европа. Шведска е држава за социјална заштита и владата речиси целосно го финансира образованието. Во 2021 година, владата потроши 7,93 отсто од БДП за образование. Некои од најзначајните имиња на Шведска во високото образование вклучуваат Кралскиот институт за технологија KTH, Универзитетот Лунд и Универзитетот во Упсала.

Извор: Yahoo.com
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование