X
 03.09.2018 Наука

Постои невролошка причина зошто црната облека нѐ прави послаби

Модата има многу правила. Меѓутоа, повеќето од нив се застарени, произволни или едноставно погрешни. Но, постои едно правило што ги надминува традицијата и областите на невронските мрежи: црната облека прави човек да изгледа послабо. Сѐ се сведува на тоа како вашиот визуелен систем ја процесира светлината.

Херман фон Хелмхолц дал фундаментален придонес во широк спектар на теми, а неговиот „Прирачник за физиолошка оптика“ од 1867 година не бил исклучок: бил наречен „oсновите на визуелната перцепција“ и „најголемата книга што некогаш пишувала за визијата“. Во рамките на објаснувањата за тоа како физиката, физиологијата и психологијата играат улога во она што го гледаме, тој вклучил неколку визуелни илузии што точно илустрираат како се случува во нашите очи.

Подолу е она што Хелмхолц го нарекол „илузија на осветлување“. „Дупките“ на секој квадрат се идентични по големина, а сепак дупката во дупката изгледа поголема од таа во црната дупка.

Токму ова е феноменот што ве прави да изгледате послаби во црни панталони отколку во бел тексас. Но, зошто? Прашањето е векови старо.

Хелмхолц не бил првиот што ја забележал оваа илузија. Во 16 век Галилео Галилеј забележал дека некои од планетите изгледале поголеми кога се гледале со голо око отколку низ телескоп затоа што белиот сјај на Венера изгледал осум до десет пати поголем од Јупитер на ноќното небо. Тој знаел дека нешто чудно се случува со неговиот вид, но не бил сигурен за што станува збор. За среќа, научниците никогаш не престанале да се прашуваат, а во 2014 година го откриле одговорот.

Истражувачите од колеџот за оптометрија при Државниот универзитет во Њујорк користеле електроди за снимање електрични сигнали од невроните во визуелните области на мачка, мајмун и човечки мозок. Човекот и животните зјапале во светли облици на темни заднини и темни облици на светли заднини, исто како илузијата погоре. Електронските сензори покажале дека не сите визуелни неврони се однесуваат на ист начин.

Нашиот визуелен систем работи преку два главни канали: „вклучени“ неврони што се чувствителни на светлосни работи и „исклучени“ што се чувствителни на темни работи. Кога станува збор за темните „исклучени“ неврони, истражувачите откриле дека учесниците одговориле предвидливо на темните форми на светла заднина - колку бил поголем контрастот помеѓу двете, толку биле поактивни овие неврони. Но „светлите“ вклучени неврони се однесувале чудно. Дури и со истиот износ на контраст, светлите објекти на темната заднина предизвикале поголем одговор во тие неврони.

Ова има смисла од еволутивна гледна точка. Навечер би сакале да имате можност да ја искористите и најмалата светлина, така што визуелниот систем што ја преувеличува светлината на темна заднина многу ви помага. Не е толку тешко да се видат темните предмети во светлината на денот, така што спротивното нема да е точно. Но, ова има несакани ефекти во боите на вашата облека и во изгледот на планетите - посветлиот изглед на Венера на ноќното небо прави да изгледа поголема во споредба со потемниот Јупитер.

Значи, следниот пат кога ќе одбирате облека, само помислете на невронската нелинеарност на човечкиот визуелен систем. Ако сакате да изгледате помали и послаби, тогаш одлучете се за потемни нијанси и држете се подалеку од белата и од пастелните бои.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука