X
 05.05.2018 Наука

„Чудната“ музика создадена од нашата ротирачка галаксија

Дали некогаш сте се запрашале како би можел да звучи Млечниот Пат додека ротира на неговата оска? Според нов „музички израз“ од астроном, има јасни џез-тонови.

Марк Хајер од Универзитетот во Масачусетс развил алгоритам што го изразува движењето на гасовите во дискот на Млечниот Пат во музички нoти. Оваа мелодија Марк ја нарекол „Милки Веј Блуз“.

„Ова музичко изразување ви овозможува да ги 'слушнете' движењата на Млечниот Пат. Белешките првенствено ги изразуваат брзините на гасот што ротира околу центарот на нашата галаксија“, вели Марк.

Користејќи пентатонска мала скала, тој мапирал 20 години податоци од радиотелескопот за гас во музичките ноти и инструменти на Млечниот Пат.Гасовите што ја пополнуваат меѓуѕвездената средина се јавуваат во три фази: атомски, молекуларни и јонизирани. Исто така, тие се движат во одредени насоки - кон нас или далеку од нас.

Врз основа на нивните спектри, фазите на гас биле преведени во музички инструменти - пијано за молекуларен гас, акустичен баз за атомски гас и саксофон за јонизирачки гас.

Високите ноти укажуваат на тоа дека гасот се движи кон нас, а ниските ноти укажуваат на тоа дека гасот се оддалечува. Подолгите ноти индицираат посилна емисиона линија.

Претворањето на астрономските податоци во музика не е нова идеја. Всушност, „музика на сферите“ е филозофски концепт од одамна - идејата дека движењата на небесните тела може да се смета за музика, иако во пракса повеќе станува збор за хармонија отколку вистинска музика.

Јоханес Кеплер ја напишал „Хармонија на светот“ во 1619 година врз основа на овој концепт, опишувајќи ги планетите како музички белешки врз основа на нивните орбитални брзини.

Неодамна, астрономите уживале во преведувањето на нивните податоци во вистински музички песни.

Во 2014 година, Доменико Вицинанза, проект менаџер од Европската брзинска мрежа за податиц „Жант“, искористил космички зраци што биле детектирани 36 години наназад за да создаде музички дует.Во 2015 година, Бурак Улаш, астроном од турскиот колеџ објавил парче што го композирал врз основа на вибрациите на ѕвездата „И кам А“.А ова се фотонските податоци од најголемата експлозија во универзумот, претворени во музички ноти.Композицијата на Хејер е прикажана на веб-страница што содржи проекти слични на овие.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука