X
 06.02.2022 Живот

Што значи да се биде мудар и како тоа практично да го примените?

Мудар човек не е оној кој акумулира многу знаење или искуство, туку оној кој знае како ефикасно да искористи сѐ што научил и игнорира бескорисни работи, што не му дозволуваат да се развива како личност.

Мудар човек е оној кој знае да направи разлика помеѓу тежината и она што му дава енергија.

Впрочем, животот значи и разбирање важни работи.

Овде изгледа дека повеќето од нас не го применуваат ова едноставно правило: според едно истражување спроведено од Универзитетот „Харвард“, луѓето имаат неверојатна способност да привлечат внимание кон нештата што не се случуваат.

Се грижиме за неважни аспекти што ја нарушуваат нашата способност да бидеме среќни „овде и сега“.

Првото правило на животот ни покажува дека најмудри се оние кои знаат да бидат среќни и кои се способни да го отстранат од своето постоење сѐ што им штети и што не им е корисно.

Уметноста на игнорирање воопшто не е лесно да се примени во нашиот секојдневен живот.

Ова се случува затоа што игнорирањето во многу случаи значи оддалечување од одредени ситуации или дури и одредени луѓе.

Ние сме соочени со чин на чиста храброст, на кој секогаш му претходи интелигентен избор.

Игнорирањето значи да се знае како да се изберат приоритетите


Да се ​​биде среќен е уметност на личен избор. Можеби имаме среќа во одредено време, но сепак сѐ зависи од нас самите и од одлуките што ги носиме.

Од таа причина, неопходно е да се здобие со перспектива која не е само попозитивна, туку и пореална, каде што самосвесноста и самодовербата секогаш ќе бидат основа.

Животот е премногу краток за да се храните со горчина и фрустрација: игнорирајте ги критиките и опкружете се со луѓе што ви се важни.

Како да научите да поставувате приоритети?


За да научиме да поставуваме приоритети, неопходно е на сѐ околу нас да му дадеме одредена вредност. Не она што објективно можете да го имате, туку она што можете да го стекнете според вашите потреби и желби. За да го направите ова, мора да се придржувате до следните точки.

ignoriranje
Фото: Freepik

Ако сметате дека товарот одлучува помеѓу важни и неважни работи, тоа е поради внатрешниот конфликт помеѓу она што го сакате и она што знаете дека не е соодветно.

Со повисоки нивоа на стрес и вознемиреност, би имале потешкотии да поставите приоритети. Од таа причина, треба да размислувате за ситуации и луѓе кои имаат вистинска вредност за вас само во моменти на мир, кога ќе бидете поконцентрирани и порелаксирани.

Размислете за работите што ви се важни, не плашете се од критики или што мислат другите за одлуките што сакате да ги донесете.

Мора да разберете дека давањето приоритет значи не само игнорирање на нештата што нѐ повредуваат, туку и реорганизирање на вашите животи со цел да најдете личен простор во кој ќе бидете среќни.

Игнорирањето на луѓето е здраво

Според интересен труд објавен во списанието „Лајвсајнс“, личните односи што предизвикуваат стрес или страдање влијаат врз нашето ментално здравје.

Постои зголемување на кортизолот во крвта и крвниот притисок, до тој степен што тогаш постои ризик од проблеми со срцето. Не вреди.

Научете да ги игнорирате оние што не ви даваат ништо


Не се работи за користење лоши манири или ултиматуми или уцена. Способноста да се игнорира е уметност што може да се постигне со елеганција и без постигнување непотребни екстремни средства.

Треба да ги имате на ум овие ставки за да го земете предвид ова:

Не грижете се за работите што не можете да ги промените: прифатете дека членот на семејството ќе продолжи да го има тој затворен став, дека вашиот колега секогаш ќе продолжи да се меша.

Престанете да акумулирате негативни емоции како што се лутината или фрустрацијата и само прифатете ги.

Игнорирајте ја надворешната критика и зголемете ја самодовербата. Можно е кога ќе одлучите да се дистанцирате од оние кои не се грижат за вас, да започне одмазда.

Разберете дека критиката не ве дефинира, критиката не сте вие. Зајакнете ја вашата самодоверба и уживајте во секој чекор кон слободата, подалеку од оние што ве повредиле. Тоа е личен триумф.

Кога помошта е диктирана од интерес: важно е да научите да ги препознавате тие дејствија на лажен алтруизам.

Има такви кои постојано ни повторуваат: „Јас правам сѐ за тебе, ти си на прво место за мене“, кога, во реалноста, балансот на тој однос секогаш се навалува настрана и тоа не на вашата страна.

Подобро е да бидете порелаксирани. Вреди да се занимавате со „луѓе“ во животот, а не да акумулирате „луѓе“, затоа изберете ги вашите приоритети: отпуштете ги иритациите, лутината и фрустрациите кои, наместо да ви донесат радост, ви носат само болка и дистанца.

Извор: ddl.rs
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот