X
 03.05.2016 Култура

Иво Андриќ: Барајте малку од светот околу вас, но барајте многу од себеси и вашите дела!

Работете ја вашата работа не гледајќи ни лево ни десно, ни зад себе ни пред себе, а вашата цел поставувајте ја високо и барајте малку од светот околу вас (колку помалку, толку подобро), но барајте многу од себеси и вашите дела.

Уверен сум дека повеќето од вас уште од почетокот имале премногу мала или премногу лесна цел, и дека сте можеле подобро и повеќе од она што сте го постигнале и направиле.

Сакате многу, се стремите кон подалеку и повисоко, бидејќи високата цел открива и ја дуплира силата во нас.

Стремете се храбро кон совршенството на големите дела, а работете посветено и трпеливо со ограничени и извонредни детали без евтино самозадоволство.

Се стремите кон животот, а трошите раскошно на невидливи работи секој ден и секој час.

Често помислете дека животот е посилен и светот е побогат отколку нас, и не губете од вид дека секој од нас има непознати можности и дека со движењето добиваме сила. Не е грев да сакате да одите далеку и да ја постигнете вашата несебична цел.

Погрешн е и опасно е да си поставите ниска цел, бидејќи со тоа се изневерувате и себеси и другите, и останувате должни на животот.

Бидете сомнителни и реални, строги кон себеси при изведување на секој детал, скромни при нивната проценка, но кога станува збор за поставување цели бидете храбри и великодушни, мислете храбро и гледајте далеку.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура