X
 06.12.2018 Наука

Решено едно од најголемите прашања поврзани со универзумот?

Се чини дека научниците ја решиле мистеријата на темната материја и темната енергија, едни од најмистериозните и највознемирувачки делови на целиот универзум. Се чини дека решението било доста едноставно: астрофизичарите заборавиле да додадат едноставен знак минус.

Темната материја е можеби најголемото прашање во астрофизиката. Нашиот тековен модел вели дека постои огромна количина на енергија и материја - 95 отсто од универзумот, што мора да постои, но едноставно недостига и не можеме да ја видиме.

За овие два феномена знаеме поради ефектите што ги имаат врз другите материи што можеме да ги видиме. Но, не знаеме ништо за нив директно, вклучувајќи го и тоа од што е составена.

материја
Фото: NASA


Научник од Универзитетот во Оксфорд предлага нова теорија што ќе ги спои, решавајќи го прашањето што ги прогонува астрономите и астрофизичарите со децении.

Д-р Фарнс вели дека и темната материја и темната енергија се течности што поседуваат „негативна маса“. Во ефект, ова би значело дека е инверзија на нормалната маса: ако ја туркате, таа ќе се движи кон вас.

Ова епохално откритие потенцијално е огромно бидејќи нуди решение за тоа што би можело да биде огромното количество на исчезнати работи.

Теоријата на д-р Фарнс вели дека новата темна енергија се создава цело време. Бидејќи сѐ повеќе и повеќе негативна енергија постојано распукнува во постоење, таквата течност нема да се разреди дури и кога универзумот ќе се прошири.

- Резултатот е прилично прекрасен: темната материја и темната енергија можат да се обединат во една супстанција, при што двата ефекти можат едноставно да се објаснат како позитивна масовна материја што сурфа во морето негативни маси - вели тој.

Истражувачите сега се надеваат дека теоријата ќе може да се тестира откако ќе се изгради најголемиот телескоп во светот.

- Сега сметаме дека темната материја и темната енергија можат да се обединат во течност што поседува еден вид „негативна гравитација“ отфрлајќи го целиот материјал околу себе. Иако ова е чудно за нас, сугерира дека нашиот космос е симетричен и во позитивните и во негативните квалитети - вели Фарнс.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука