X
 08.04.2020 Наука

НАСА бара нејзините експерти да помогнат во борбата против пандемијата

НАСА побара од своите научници да помогнат во борбата против коронавирусот.

Вселенската агенција веќе позајми суперкомпјутери како помош во истражувањата за третманите и вакцините за коронавирусот. Но сега НАСА бара од своите вработени да ги искористат своите вештини и искуства за да пронајдат идеи и начини за справување со коронавирусот, на пример, следење како пандемијата влијае врз општеството и Земјата преку податоците на НАСА, вештачката интелигенција и други алатки.

Исто така, НАСА побара од своите вработени да ја пренасочат нивната техничка експертиза кон други практични предизвици, вклучувајќи го недостигот на лична заштитна опрема за здравствените работници и респираторни машини за оние што се позитивни на Ковид-19.

- Од вработените на НАСА слушнав дека сакаат да помогнат во борбата против Ковид-19. Овие коментари го покажуваат духот на луѓето на НАСА и нивната подготвеност за какви било предизвици - изјави администраторот на НАСА, Џим Брајденстајн.

nasa
Фото: Pixabay

- Како нација што заедно се соочува со оваа криза, мора да ја разгледаме секоја можност во која НАСА може да подаде рака и да го зголеми придонесот - додава тој.

Повикот доаѓа како што земјите од целиот свет се борат со недостиг на заштитна опрема и респираторни машини.

НАСА побара нови начини да се направи заштитна опрема, вклучувајќи и развој на опрема за самостојна дезинфекција. Идеите треба да бидат ефикасни, брзи, лесно имплементирачки и да не влијаат врз филтрацијата и функцијата - се вели во извештајот.

НАСА нагласи слични барања за какви било можни решенија за проблемите со дизајнирање и правење респираторни машини, барајќи фокус на системи со едноставни интерфејси што можат брзо да се произведат. Најдобрите предлози ќе бидат претворени во прототип, одобрени и брзо направени.

Извор: The Independent
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука