X
 08.08.2019 Здравје

Д-р Наталија Милорадовска: Не опоменувајте го детето што да не јаде, туку преку игра и пример научете го што да јаде

Негативните ефекти од прекумерна телесна тежина се многубројни, а дебелината кај децата е често поврзана и со појава на емоционални проблеми. Според последното истражување, ние се наоѓаме на 10. место во Европа кога станува збор за прекумерен број килограми на децата, што укажува на тоа дека треба да се обрне големо внимание во справувањето со овој проблем. Д-р Наталија Милорадовска, специјализант во Институтот за јавно здравје, објаснува што треба да се смени за децата да стекнат здрави навики, како низ игра да научат да го јадат она што е добро за нивниот организам, а и за тоа колку се ефикасни честите опоменувања за негативните навики.

Прочитајте повеќе на Деца.мк.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Здравје