X
 09.07.2021 Образование

41 отсто од младите луѓе во Европа имаат диплома. Колкав е процентот во Македонија?

Новите податоци на „Евростат“ покажуваат голема доминација на жените на факултетите низ Европа.

Според истражувањето спроведено од „Евростат“, во 2020 година, 41 отсто од населението на Европската Унија на возраст од 25 до 34 години завршиле високо образование.

Постои јасна родова разлика меѓу оние со високо образование: поголем процент на жени (46 отсто) на возраст од 25 до 34 години завршиле високо образование отколку мажи (35 отсто). Иако процентот на мажи со високо образование се зголеми во последните десет години, стапката на раст е побавна од онаа на жените. Како резултат на овој тренд, родовиот јаз се зголеми од 9,4 отсто во 2011 година на 10,8 отсто.

Земји-членки на ЕУ си поставија цел да го зголемат учеството на нивното население, на возраст од 24 до 34 години кои имаат завршено високо образование на 45 отсто до 2030 година.

диплома
Фото: Eurostat

11 земји-членки веќе ја исполнија оваа цел: Белгија, Данска, Ирска, Шпанија, Франција, Кипар, Литванија, Луксембург, Холандија, Словенија и Шведска. Во пет од нив повеќе од половина од населението на возраст од 25 до 34 години имало високо ниво на образование во 2020 година: Луксембург (61 отсто), Ирска и Кипар (58 отсто), Литванија (56 отсто) и Холандија (52 отсто).

Спротивно на тоа, најниски удели се забележани во Романија (25 отсто), Италија (29 отсто), Унгарија (31 отсто), Бугарија и Чешка (33 отсто). Македонија има 37,7 отсто, и се наоѓа на 25. место од вкупно 35 земји и има највисоко место од земјите на Балканот заедно со Црна Гора, која се најде на 22. место со 40,2 отсто. Хрватска се наоѓа на 26. место од 35 држави со 36,6 отсто луѓе кои во 2020 година завршиле факултет, Србија се најде на 31. место со 32,6 отсто,

Помладите луѓе постигнуваат повисоко ниво на образование од постарите

1
Фото: Eurostat

Гледајќи ги разликите помеѓу возрасните групи во постигнувањето образовни достигнувања, постои јасна возрасна поделба: 36 отсто од населението во ЕУ на возраст од 25 до 54 години имале високо образование во споредба со 22 отсто од оние на возраст од 55 до 74 години.

Најголеми разлики меѓу возрасните групи се забележани во Ирска (25 отсто), Луксембург, Кипар (24 отсто), Полска (22 отсто) и Малта (21 отсто). На другиот крај на скалата се четири земји со разлика под 10 отсто: Бугарија и Унгарија со 9 отсто, Германија и Естонија со 6 отсто разлика.

Извор: Ec.europa.eu
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование