X
 11.09.2020 Живот

Овој норвешки град ќе произведува нула емисии на јаглерод

Данската архитектонска фирма „Тредје натур“ направи нов план, за простор од 40 хектари, за вториот најзначаен град во Норвешка, Берген. Визијата е да му се даде нов живот на старото логистичко пристаниште и терминал за траекти.

Планот на фирмата е градот да произведува нула емисии на јаглерод и да биде фокусиран на заедничка економија за заедницата, обновливи градежни материјали и стратегии за адаптација на климата. Предлогот ја нагласува врската на Берген со фјордовите, природата и историјата.

1

Се воведува нов, иновативен климатски пејзаж базиран на уникатните јавни простори.

- Проектот ќе обезбеди силна врска со постојните квалитети на урбаниот простор и ќе ги поврзува локациите што се карактеристични за Берген - велат од фирмата.

град

Вториот елемент ќе го поврзува природниот брег со околните зелени површини. Резултатот е голем, зелен и јавно достапен урбанистички простор.

3

Предлогот ќе се фокусира на три клучни објекти: „Морскиот кварт“ каде што се наоѓа Институтот за морски истражувања, Дирекцијата за риболов и новиот аквариум. Планот ги опфаќа и историските норвешки села во близина.

Извор: Archdaily.com
Фотографии:  Real Polygons, Tredje Natur
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот