X
 11.12.2019 Живот

Јапонска филозофија за животот: Живејте го животот како веќе да сте мртви

Антропологот Рут Бенедикт во своите дела ја опишува јапонската самодисциплина што може да ви помогне да ги надминете тешките животни моменти од полагање испити на факултети до позрелите ситуации поради кои луѓето паѓаат во депресија.

1. Кога ќе се роди детето, тоа е среќно, но сè уште не го вкусило животот. Низ духовниот развој и сопствените искуства, мажите и жените добиваат можност да живеат со „полни гради“ и да го почувствуваат вкусот на животот. Ова е единствен начин да го засакате животот.

2. Јапонската вештина за самоконтрола има јасно образложение: ја подобрува контролата на човекот над сопствениот живот. Секој во одреден дел од животот ја надминува ситуацијата и ја победува. За сето она што животот ти го приредил, потребна е обука. Доколку одлучите да се откажете и да не „тренирате“, нема да имате добри резултати и ќе бидете несреќни. Исчистете го телото од 'рѓа“ - се зборовите на овој антрополог. Човекот се претвора во она што би сакал да стане.

japonska
Фото: Shutterstock

3. Според западната филозофија, преку вежбањето „мугу“ и практикувањето „живеј како да си веќе мртов“, Јапонците ја елиминираат совеста. Она што тие го нарекуваат „набљудувачко јас“ или „гледање во себеси“ служи како сензор што ги оценува постапките на човекот.

Разликата помеѓу источната и западната филозофија јасно се манифестира во фактот дека „бескрупулозните“ Американци се сметаат за луѓе кои целосно го изгубиле чувството за грев, што би требало да биде придружено со недолично однесување. Од друга страна, кога истиот термин се користи за Јапонците, се мисли на личност која престанува да биде напната и ограничена.

Јапонците ја гледаат личноста како единка што може да се справи со најтешките задачи и со проблемите во животот. Главниот мотиватор за „добри постапки“ кај Американците е вината. Личноста која поради зацврстена совест престанува да ја чувствува, станува антисоцијална. Повторно, Јапонците различно го претставуваат овој проблем. Според нивната филозофија, личноста во суштина е со меко срце и љубезна. Оваа личност дејствува директно баш таква каква што е, без задни намери.

4. Најекстремната форма во јапонската филозофија е охрабрувачкиот став кон личноста која живее како веќе да умрела.

Кога ова буквално ќе се преведе, значи „жив труп“, а на сите западни јазици овој термин има негативна конотација.

Но, кога Јапонците ќе речат: „Живее како да е веќе мртов“, тие мислат дека човекот живее врз основа на неговите вештини и искуства. Тие ова го употребуваат во секојдневна комуникација. На пример, кога некој ќе се разочара поради испитот на кој паднал, за да го развеселат, во Јапонија би му рекле: „Однесувајте се кон него како веќе да умрел и полесно ќе му падне што паднал на испитот“. Во друг случај, за да ја охрабрите пријателката која треба да договори голема и важна работа, однесувајте се кон неа како веќе да умрела. Овој лесен пристап ги ослободува Јапонците од непотребниот стрес во животот и им го прави полесен.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот