X
 12.02.2022 Живот

Земјите каде што најлесно се добива двојно државјанство

Двојното државјанство им дава на патниците многу стимулации кога станува збор за работата и личниот живот - и овие земји го обезбедуваат тоа полесно од другите.

Второто државјанство е нешто што на некои луѓе им треба од различни причини. За некои луѓе, тоа е за брак, други сакаат да започнат бизнис, некои се патници, други едноставно сакаат да живеат во друга земја, а за некои е за пензија. Во секој случај, второто државјанство или дополнителното државјанство во нова земја е добра работа бидејќи помага на многу начини.

Меѓутоа, кога барате друго државјанство, секогаш е добро да земете предвид неколку земји од кои можете да изберете во зависност од вашите потреби. Различни земји имаат различни прописи и процедури. Како резултат на тоа, во некои земји е лесно да се добие државјанство, додека во други е тешко. Ова се земјите каде што најлесно се добиваат државјанство.

10. ГренадаТаа е една од земјите каде што најлесно се добива државјанство. Земјата ќе обезбеди државјанство само три месеци по апликацијата. Гренада дури и не бара некој да биде таму лично. Сепак, за време на апликацијата, мора да се наведат клучни членови како што се родители, браќа и сестри, баби и дедовци или сопружници.

Апликациите може да се направат на два начина. Првиот начин е апликантот да му донира најмалку 150.000 долари на Националниот фонд за трансформација на Гренада. Во случаи кога семејството е четиричлено, износот на донацијата оди до 200.000 долари. Вториот начин е инвестирање 220.000 долари во локален бизнис со недвижности за пет години.

9. Ирска


Ирска е најпристапната земја за добивање државјанство по потекло. Земјата им дозволува на луѓето да се вратат дури три генерации назад. Ова значи дека ако прабабата и прадедото на некое лице биле од ирска националност, тогаш е лесно да се добие државјанство.

Меѓутоа, за да функционира овој случај, владата секогаш ќе проверува за да се увери дека нечии баба и дедо навистина регистрирале раѓања и дека биле државјанин на земјата.

8. Мексико


Во Мексико на луѓето им е дозволено да аплицираат за државјанство по 5 години живеење во земјата. Во случаи кога лицето е со мексиканско потекло, периодот се намалува на само две години. Меѓутоа, доколку апликантот има брачен другар или деца од Мексико или придонел социјално, уметнички, спортски или културно во земјата, периодот се намалува на 2 години.

Апликантот мора да знае да зборува шпански и да ја разбере културата и историјата на земјата. Меѓутоа, за Мексико, се бара да се откаже од државјанството на другата земја.

7. КанадаКанада има многу висок број на странски државјани поради добрите политики кон странците, а земјата има многу можности. Во Канада, од човек ќе се бара да живее во земјата најмалку 1.095 дена од 5 години и да има статус на постојан жител.

Друг услов е исполнување на обврските за персонален данок на доход во изминатите три години. Апликантот исто така треба да знае да зборува англиски или француски и да покаже познавање на правата, институциите, вредностите и историјата на земјата.

6. Малта


Станува збор за земја во Европа со добра клима и деловна средина, каде што се зборува англиски јазик. Познато е дека земјата е прилично мека кога станува збор за даноците и нуди многу атракции за своите посетители. За да аплицираат за државјанство во Малта, кандидатите мора да престојуваат во земјата најмалку 12 месеци.

Еден начин да се добие државјанство е со инвестиција, а од апликантот се бара да донира најмалку 650.000 евра во државниот национален развоен фонд, да купи недвижен имот во вредност од 350.000 евра, да инвестира 150.000 евра во државни обврзници или акции или да закупи имот што ќе чини 16.000 евра годишно за пет години.

5. Перу


За некој да добие дозвола за престој, треба да биде подготвен да оди на училиште во земјата, да започне бизнис или да ја докаже способноста да заработува повеќе од 1.000 долари месечно како пензија или инвестиција. Откако некој ќе добие дозвола за престој во Перу, од него се бара да живее во земјата две години пред да може да аплицира за државјанство.

Пред некој да добие пасош, треба да положи тест за познавање на јазикот. Во некои случаи од апликантот може да се бара да го промени своето име во шпански стил. Сепак, земјата нуди двојно државјанство.

4. Сингапур


Сингапур е земја во која има голем број луѓе што земаат државјанство. Земјата е добро развиена и се движи брзо во вистинската насока, што ја прави идеална за некој што бара државјанство.

Сингапур бара човек да стапи во брак со државјанин на земјата за да добие постојан престој, да се вработи или да започне бизнис. По две години престој во земјава, апликантот има право да добие државјанство. Сепак, земјата има некои инвестициски барања што кандидатот треба да ги исполни кога аплицира за државјанство. Но, земјата бара кандидатот да се откаже од своето претходно државјанство за да добие сингапурско државјанство.

3. ПортугалијаЕдна од најдобрите работи за Португалија е златната виза за престој која лесно може да доведе до државјанство. Откако некој ќе инвестира во земјата, му се доделува петгодишна дозвола за престој што ќе им овозможи повторно да влезат во земјата, да работат и да живеат таму.

Земјата не нуди директно државјанство преку инвестиции, но добивањето златна виза е одлична за приближување до државјанството. За да добиете златна виза, треба да направите една од овие работи: Да префрлите најмалку 1 милион евра капитал на која било одобрена сметка, да отворите најмалку 10 нови работни места, да инвестирате во недвижен имот со 280.000 евра за реновирање и 400.000 евра на места со мала густина, да инвестирате 350.000 евра во португалска компанија која создава постојани работни места за пет години.

2. Нов Зеланд


Нов Зеланд е развиена земја која има добри политики кои патниците можат да ги користат за да добијат постојан престој и можно државјанство. Земјата е добро позната по програмата за квалификувана миграција. Програмата има неколку критериуми, но кандидатите мора да се помлади од 55 години, да се вешти во одредена област и да имаат работно искуство. На тој начин може да се аплицира за виза за престој.

1. Австралија


Австралија е атрактивна земја со неколку програми кои можат да му дадат шанса на турист да ги посети. Лесно може да се добие виза за жител преку училиште, работа и други фактори. Кога станува збор за преселување во Австралија преку работа, лицето мора да е помладо од 50 години и да има работно искуство. Оттука, поднесувањето барање за државјанство е лесно.

Извор: The Travel
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот