X
 12.03.2023 Наука

Жени и девојки, дружете се - вашето здравје зависи од тоа!

Жените на средовечна возраст кои имаат задоволителни односи со партнерите, пријателите и колегите имаат помала веројатност да развијат повеќе од една хронична болест подоцна во животот, покажа новото истражување.

Жените се изложени на поголем ризик од повеќекратни хронични болести како што стареат, доколку овие односи се незадоволителни за нив, велат истражувачите. Новото истражување анализирало податоци од 7.700 жени во Австралија.

Жените немале 11 вообичаени хронични состојби на возраст од 45 до 50 години кога почнало истражувањето, во 1996 година. На секои три години жените го пријавувале своето ниво на задоволство од нивните партнери, членови на семејството, пријателите, работата и социјалните активности.

Жените биле следени во период од 20 години за да се види дали развиле дијабетес, хипертензија, срцеви заболувања, мозочен удар, хронична опструктивна белодробна болест, астма, остеопороза, артритис, рак, депресија и анксиозност. Во периодот на следење околу 58 отсто од жените развиле повеќе од една состојба.

Научниците откриле дека жените што пријавиле најниски нивоа на задоволство од нивните социјални односи имале двојно поголем ризик да развијат повеќе хронични болести во споредба со оние што пријавиле највисоко ниво на задоволство, според анализата. Слични резултати биле пронајдени во секој различен тип на социјални односи.

Авторите рекоа дека наодот може делумно да се објасни со други фактори, како што се богатството и статусот, но посочија дека лекарите би можеле да имаат корист од прашувањето на нивните пациенти за нивните социјални односи.

- Нашите наоди имаат значителни импликации за управување и интервенција со хронични болести - пишуваат авторите од Универзитетот во Квинсленд, Бризбејн.

Прво, на индивидуално ниво, овие импликации можат да помогнат во советувањето на жените во врска со придобивките од воспоставувањето или одржувањето квалитетни и разновидни општествени односи од средната до раната старост.

Второ, на ниво на заедницата, интервенциите насочени кон задоволството или квалитетот на социјалните односи може да бидат особено ефикасни во спречувањето на прогресијата на хроничните состојби.

Трето, на национално и на глобално ниво, социјалните врски треба да се сметаат за приоритет на јавното здравје во превенцијата и интервенцијата на хроничните болести, велат истражувачите.

Овие наоди може да помогнат во советувањето на жените за придобивките од воспоставувањето или одржувањето квалитетни и разновидни социјални односи од средовечноста до староста, додаваат тие.

Извор: Zimo.dnevnik.hr
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука