X
 12.05.2019 Економија

Погледнете колку заработуваат Американците вработени во угостителскиот сектор

Угостителството е една од областите во кои работат најмногу Американци, но многу од работните места се прилично малку платени.

Официјалните податоци покажуваат дека во мај 2018 година, најскорешната година за која има податоци, околу 10,7 милиони Американци работеле во овој сектор.

Работата во ресторан во САД обично е потпросечно платена. Медијаната на годишната плата на вработен во ресторанската индустрија изнесува само 22.590 долари, што е далеку под општата медијана на плата од 38.640 долари.

Ова се некои од занимањата во овој сектор и нивните приходи.

22. Доставувач

Медијана на годишна заработка: 20.530 долари;

Вкупно вработени во овој сектор: 203.160;

21. Подготвувачи и сервирачи на храна

Медијана на годишна заработка: 20.720 долари;

Вкупно вработени во овој сектор: 2.991.520;

20. Касиери

Фото: Business Insider

Медијана на годишна заработка: 21.320 долари;

Вкупно вработени во овој сектор: 337.030;

19. Опслужувачи

Mедијана на годишна заработка: 21.570 долари;

Вкупно вработени во овој сектор: 2.102.220;

18. Послужувач на пулт

Медијана на годишна заработка: 21.780 долари;

Вкупно вработени во овој сектор: 252.950;

17. Домаќини и хостеси

Медијана на годишна заработка: 21.950 долари;

Вкупно вработени во овој сектор: 367.800;

16. Послужувачи во кафетерии и помошници на бармени

Медијана на годишна заработка: 22.120 долари;

Вкупно вработени во овој сектор: 298.300;

15. Готвачи на брза храна


Фото: Business Insider

Медијана на годишна заработка: 22.300 долари;

Вкупно вработени во овој сектор: 469.500;

14. Мијачи на садови

Медијана на годишна заработка: 22.520 долари;

Вкупно вработени во овој сектор: 375.940;

13. Подготвувачи на храна

Медијана на годишна заработка: 23.040 долари;

Вкупно вработени во овој сектор: 406.350;

12. Бармени

Медијана на годишна заработка: 23.340 долари;

Вкупно вработени во овој сектор: 291.350;

11. Готвачи на храна што брзо се подготвува

Медијана на годишна заработка: 23.390 долари;

Вкупно вработени во овој сектор: 99.050;

10. Вратари и чистачи


Фото: Business Insider

Медијана на годишна заработка: 24.330 долари;

Вкупно вработени во овој сектор: 31.220;

9. Пекари

Медијана на годишна заработка: 25.600 долари;

Вкупно вработени во овој сектор: 37.550;

8. Готвачи

Медијана на годишна заработка: 26.230 долари;

Вкупно вработени во овој сектор: 1.137.590;

7. Работници за одржување и поправка

Медијана на годишна заработка: 28.360 долари;

Вкупно вработени во овој сектор: 14.920;

6. Канцелариски службеници

Медијана на годишна заработка: 28.810 долари;

Вкупно вработени во овој сектор: 21.140;

5. Супервизори на подготвување храна и сервирачи


Фото: Business Insider

Медијана на годишна заработка: 30.980 долари;

Вкупно вработени во овој сектор: 721.170;

4. Книговодители, сметководители и службеници за ревизија


Фото: Business Insider

Медијана на годишна заработка: 35.600 долари;

Вкупно вработени во овој сектор: 18.930;

3. Готвачи и главни готвачи

Фото: Business Insider

Медијана на годишна заработка: 45.070 долари;

Вкупно вработени во овој сектор: 69.680;

2. Менаџери

Фото: Business Insider

Медијана на годишна заработка: 51.430 долари;

Вкупно вработени во овој сектор: 158.590;

1. Генерални и менаџери на операции

Фото: Business Insider

Медијана на годишна заработка: 59.670 долари;

Вкупно вработени во овој сектор: 70.310.
Подготвил: Билјана Арсовска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Економија