X
 12.05.2024 Наука

Истражување открива кој пол подобро го поднесува студот и зошто

Жените можеби не се почувствителни на студот од мажите, како што се веруваше претходно, покажува ново истражување кое ја оспорува таа конвенционална мудрост.

Спротивно на популарното верување, механизмите за зачувување на топлината кај жените всушност се активираат на пониска температура во споредба со мажите, според наодите на научниците од американскиот национален институт за здравје „Бетесда“.

Во истражувањето учествувале 28 здрави волонтери, од кои 16 жени, а 12 мажи. Сите учесници биле подложени на опсег на температури од 17 до 31 Целзиусови степен, додека биле измерени различни физиолошки реакции.

Изненадувачки, резултатите покажале дека телата на жените почнале да трошат енергија за одржување на топлината на приближно 22 степени Целзиусови, додека телото на мажите почнале да трошат енергија на околу 23 степени Целзиусови. Згора на тоа, жените покажале подобро одржување на основната телесна температура и изолација со падот на температурите, веројатно поради генерално повисокиот дел од телесните масти во споредба со мажите.

- Откривме дека жените имаат постудена, пониска критична температура, слична на арктичката промена, во споредба со мажите - објаснуваат авторите на истражувањето. Тие нагласија дека овој „арктички профил“ кај жените произлегува од нивната зголемена топлинска изолација обезбедена од повисоко ниво на телесни масти во споредба со мажите.

Интересно е тоа што и покрај овие физиолошки разлики, истражувањето не откри значајна разлика меѓу мажите и жените во однос на најниската поднослива температура што можат да ја издржат. Дополнително, двата пола пријавиле слични нивоа на тресење и термичка удобност како што се намалувале температурите, што укажува на потенцијална рамнотежа во толеранцијата на студ.

Извор: Zimo.dnevnik.hr
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука