X
 17.08.2016 Наука

Прекумерната тежина ве прави 10 години постари

Веќе знаете дека прејадувањето е нездрава навика. Може да предизвика милиони проблеми, особено подоцна во животот. Но дали знаете дека студија изработена од весникот „Neurobiology of Aging“ всушност зеде скенирања од мозокот на слаби луѓе и луѓе со прекумерна тежина, ги спореди, и откри дека мозокот на луѓето со прекумерна тежина покажува знаци на 10 години поголема возраст.  


Науката одамна докажа дека наречената белата материја во мозокот се намалува како што старееме. Оваа бела материја содржи аксони. Тие ги поврзуваат невроните заедно, што е наведено ако „церебрален автопат“,  бидејќи има толку многу патеки кои одат низ нашиот мозок каде електричните импулси патуваат во различни делови од мозокот за да комуницираат.

Истражувачите регрутирале 527 волонтери на возраст од 20 до 87 години. Секој еден беше класифициран како „виток“ или „полничок“ во зависност од нивната телесна тежина. По скенирањето на мозокот на секој од учесниците, авторите на студијата открија дека од средната возраст па понатаму, мозокот на луѓето со прекумерна тежина има тенденција да се намали споредено со оние кои се витки.

Поголемиот дел од мозокот на учесниците со прекумерна тежина покажа толкаво намалување, како на мозокот од повитките учесници кои биле 10 години постари. Ко-авторот на студијата  Лиса Ронан изјави: „Не е јасно зошто луѓето со прекумерна тежина имаат поголемо намалување на износот на белата материја. Ние може само да шпекулираме за тоа дали дебелината може да предизвика промени или дали таа е последица на промените на мозокот“.

За жал научниците не знаат што го предизвикува овој ефект. Тие мислат дека тоа има поврзаност со возбудувањето. Како што старееме доживувавме поголемо ниво на оксидативен стрес, што е производ на одредени молекули кои предизвикуваат оштетување на ткивото. Претходните истражувања покажаа дека тоа често доведува до воспаленост, кое пак предизвикува загуба на белата материја.

Создавањето на масни ткива предизвикува воспалителни соединенија наречени цитокини кои ослободуваат заедно со хормони за возбудување како што е лептинот. Научниците веруваат дека ова може делумно да ја објасни причината за дебелината која предизвикува толку екстремни знаци на стареење.

За среќа и покрај загубата на белата материја, луѓето со прекумерна тежина не ги изгубиле когнитивните способности, што значи тие немаат проблем да размислуваат како и сите други.

 

Па така ако имате прекумерна тежина може ќе почнете да размислувате за промена на вашата диета и избирање на соодветни вежби. Дури и без намалување на белата материја, постојат многу други последици по здравјето доколку останете со превисока телесна маса. 
Подготвил: М.П.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука