X
 13.08.2023 Живот

Зошто треба да понесете книга на одмор и што треба да читате?

Читањето е механичка вештина со докажана поврзаност со процесот на учење и со докажан ефект во зачувување и подобрување на когнитивното здравје. Малкумина од нас одат на одмор без книга, а оваа навика има многу поголемо значење отколку што можеме да замислиме.

Познато е дека читањето е еден од наједноставните и најефикасните начини за стимулирање на мозокот. Читањето го стимулира префронталниот кортекс на нашиот мозок, регионот кој влијае на вниманието и концентрацијата. Подобрување на концентрацијата, фокусот и капацитетот за креативност и имагинација - сето тоа се квалитети кои читањето може да ни ги донесе.

Како да го изберете најдобриот жанр за одмор и што да избегнувате?

Избираме жанрови според афинитетите. Од научна фантастика до романса, од историска литература до фантастика или популарна психологија. Она што навистина сакаме да го читаме и уживаме навистина може да направи разлика во преживувањето на заморното патување. Кога ќе играте на сигурно, најверојатно нема да има изненадувања.

Не присилувајте се да читате ако нешто не ви се допаѓа, бидејќи може да ви предизвика стрес. Освен тоа, одморот првенствено е наменет за релаксација, а вознемирувачките теми можат да го подигнат нивото на кортизол, бидејќи во читањето се поистоветуваме со ликовите, ситуациите, како и убавите, но и помалку убавите работи за кои читаме.

Начин за ослободување од стресот и на одмор и на секојдневието

Патувањето често може да има своја стресна страна, иако е фантастично средство за зајакнување на менталното здравје. Меѓутоа, што правиме со стресните фактори кои можат да се појават на патот? Книгите може да ви помогнат да се исклучите. Со вклучување на умот и имагинацијата, ќе можеме да се одмориме од сегашните стресни фактори.

Докажано е дека читањето само шест минути го намалува отчукувањата на срцето и мускулната тензија предизвикана од стрес. Секогаш кога ќе се појави вознемиреност на патот поради некоја причина, држете ја книгата при рака.

Како да одбегнете гадење кога читате при возење?

Вистина е, на некои им пречи кога читаат на пат, но има причина за тоа, но и едноставен трик. Положбата на главата навалена напред може да предизвика враќање на киселина поради дигестивниот тракт и во повеќето случаи ова е и објаснување за гадење. Ако ја држиме книгата што е можно поблиску до нивото на очите, има помали шанси за непријатност. Се разбира, ова важи само за читање додека се возите. Од истата причина, чувствуваме гадење кога упорно гледаме во мобилен уред или таблет додека се возиме.

Извор: Eklinika
Насловна фотографија: Pixabay
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот