X
 13.10.2022 Живот

Пливањето не е само за децата што доаѓаат од семејства со високи примања, вели маратонскиот пливач Евгениј Поп Ацев

Пливањето кај нас е речиси недостапен спорт за децата. Со покачувањето на електричната енергија за индустријата, се покачија и месечните карти и ретко кои родители можат да го издржат финансиското оптоварување и да им овозможат на своите деца да тренираат. Секако, не треба да се исклучува моментот дека на некои деца и здравствено им е потребно пливањето, a родителите не можат да се справат со покачувањето.
Цената за осум пати месечно изнесува 3.100 денари. За поуспешните пливачи, кои тренираат по три пати неделно, е 3.500 денари, а оние што одат секојдневно професионално треба да одвојат по 4.000 денари.

Со високите цени ретко кој се осмелува да го запише детето на пливање, а со тоа се уништува и спортот.
Родителите велат дека не знаат што ги фрустрира повеќе, тоа што цените се качуваа и по двапати годишно во последниве години и веќе се сериозно недостапни за повеќето семејства, негрижата на државата за здравјето на децата или негрижата за пливањето како спорт.

Остатокот од текстот можете да го прочитате на Деца.мк


Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот