X
 26.11.2019 Образование

„Деца се тоа“ не е оправдување за насилство во градинка, вели психологот Христина Стефановска

Врсничкото насилство во градинките, за жал, сè уште поминува незабележано затоа што возрасните честопати го третираат како „дел од детската игра“. Децата на возраст од три години се во состојба и можат да разберат како се чувствуваат другите во својата околина и да се во хармонија со неа, така што нивното агресивно или насилно однесување честопати останува намерно и со цел насочено.
Ваквото однесување вклучува: континуирано и репетитивно обраќање на други деца со навредливи и грди имиња, исклучување деца од групата, задевање, удирање, гризење, гребење, штипење, игнорирање, крадење или оштетување на нешто што го поседува другото дете, повредување на чувствата, закани, пресупериорно однесување, исмевање на нечиј физички изглед или инвалидитет.

Советите на психологот Христина Стефановска прочитајте ги на овој ЛИНК.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование