X
 14.09.2023 Економија

Владата донесе одлука за забрана на акции и промоции на прехранбени и земјоделски производи во трговијата на мало

Трговците кои вршат трговија на мало на земјоделски и прехрамбени производи од денеска имаат забрана да нудат акциска продажба и промотивна продажба при нивно ставање во промет, со исклучок на алкохолни и безалкохолни пијалоци.

Како што информираат од Влада, целта е заштита на граѓаните од манипулации со цените.

-Владата на денешната 185. седница, на предлог на Министерството за економија, донесе одлука со која се забранува на трговците кои вршат трговија на мало на земјоделски и прехранбени производи да (акција) и (промоција), со исклучок на оваа одлука е донесена согласно членот 29 став 1 алинеја 3 од Законот за трговија, за нарушување на домашниот пазар. Одлуката е донесена со цел да се спречи злоупотреба во прометот на одделни производи и стоки - информираат од Влада.

Оттаму соопштија дека со оваа одлука ќе се намалат можни манипулации при ваквиот вид на продажба на земјоделски и прехранбени производи, но и дека ќе се намали и ќе се спречи нарушување на домашниот пазар заради злоупотреба во прометот на одделни производи и стоки.

-Одлуката е со цел граѓаните да ја знаат точната и реална цена на производот, и да не се доведуваат во заблуда со цените на прехранбените производи. Одлуката ќе се применува до 30 ноември 2023 година - се наведува во соопштението.

Извор: МИА

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Економија