X
 28.04.2015 Култура

Ретка снимка од Ајнштајн во врска со заедничкиот јазик на науката

„Се чини дека совршенството на средствата и конфузијата на целите - според мое мислење - го карактеризираат нашето време“.

 

ајнштајн


Она што го прави Алберт Ајнштајн „типичен модерен гениј“ не е неговиот монументален придонес во науката, туку неговата непоколеблива верба во човечкиот дух и во нашиот цивилизациски капацитет за добро, дури и во лицето на непорекливото зло. На врвот на Втората Светска војна Ајнштајн напишал труд насловен „Заедничкиот јазик на науката“, кој се емитуваше на радио за Лондонската научна конференција во септември 1941 година и наскоро после тоа била објавена во списанието „Advancement of Science“. Подоцна била вклучена во антологијата „Ideas and Оpinions, кои исто така ги содржат и погледите на Ајнштајн за вредноста на љубезноста и природата на креативноста.

Ајнштајн следи како јазикот се развивал како алатка за преобразување на мислата во акустично изразување и во еволуирање на „инструмент за расудување“, а потоа тврди дека науката е најстариот меѓународен јазик што постои - единствен заеднички инструмент на човечкото расудување.

Меѓутоа, постои уште еден посуптилен аспект од снимката - на самата снимка се наоѓа еден од најпознатите извонредни умови на човештвото кој се обидува да ги артикулира неговите брилијантни идеи на странски јазик - полека, несовршено со болно измерени зборови.

Оваа оригинална снимка од делото на Ајнштајн и неговиот прекрасно акцентиран глас, не е ништо помалку од културно богатство.

 

Подготвил: Тамара Мисирлиевски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура