X
 18.05.2015 Образование

Кое е најдоброто време за учење?

учење 

 

Кое е најдоброто време за учење? Ова е една бескрајна дискусија меѓу студентите - дали е подобро да се учи навечер или во текот на денот? Секоја од страните си има свои верни заговорници кои на долго и на широко ги раскажуваат предностите на своите омилени методи за да се обидат да ве убедат во предностите на нивниот избор.


Сите мислат дека знаат кое е најдоброто време за учење, но секоја личност е различна и од научна гледна точка, не постои јасен победник. Некои луѓе добиваат повеќе ако учат навечер додека за други најдоброто време за учење е наутро или попладне. Во објективен поглед кон двете страни, можат да се издвојат следните предности за да се добие конечен одговор на ова прашање.

Предност на учењето во текот на денот

1. После добар сон, веројатно во текот на денот ќе имате поголема енергија и поголема способност за концентрација.

2. Самото општество функционира на принцип навечер спиеме, во текот на денот сме активни. Затоа, држејќи се до овие норми, постојат предности на денот како одењето во библиотека или книжарница.

3. Во текот на денот полесно е да се стапи во контакт со поголемиот дел на луѓе, такашто комуникацијата со пријателите или професорите е полесна во текот на денот, доколку имате некакви прашања.

4. Природното светло е подобро за вашите очи. Вештачкото светло пречи и може да влијае врз природниот ритам на спиење.

Предност на учењето навечер

1. Луѓето се поактивни, побучни и постраствени во текот на денот. А навечер се будни само „ноќните птици“, такашто можете да учите во мир и тишина.

2. Доколку имате среќа да живеете во близина на библиотека која работи до подоцна, ќе забележите дека таа е скоро и напуштена, такашто никој нема да ви пречи додека учите.

3. Навечер се присутни помалку работи кои ќе ви го одвлекуваат вниманието. Поголемиот дел од вашите пријатели спијат, а на друштвените мрежи има помала активност.

4. Точно е дека работите изгледаат различно навечер. Навечер може да се зголеми вашата креативна ефикасност и може да помогне да ги гледате концептите на различен начин.

Веројатно постојат повеќе причини зошто секоја опција претставува најдобро време за учење. Но, важно е да се каже дека на крај зависи од вашите лични ставови. За жал, објективно гледано, не постои најдобро време за учење. Се` зависи од вас и вашиот начин на управување со времето.
Подготвил: Тамара Мисирлиевски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование