X
 30.05.2015 Живот

Како да се подготвите: Водич за земјотреси и други природни катастрофи

Дали некогаш сте составле опрема со основните алатки за опстанок во случај на земјотрес или природна катастрофа? Доколку го немате направено тоа, време е да го направите за секогаш да бидете подготвени за најлошото.

За да ги покриете вашите минимални потреби, соберете храна која нема да се расипе минимум седум дена, вода, кутија за прва помош, ламба, преносно радио со резервни батерии, локални мапи, облека и удобни чевли. Ставете ги во цилиндрична торба, ранец или нешто слично, а потоа оставете ги на лесно достапно место во вашиот дом.

За подобар комплет, потребно е да ги вклучите другите предмети како што се пластични садови, апарат за гаснее пожар, важни семејни документи во водоотпорен сад и други алатки. Запомнете дека водата и храната треба да бидат заменети на секои шест месеци.

 

kutija

Подготвил: Тамара Мисирлиевски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот