X
 03.06.2015 Наука

Светот има вишок храна. Каде оди таа?


Ова е нешто што веројатно не сте го знаеле. Во 2008 година, светот произвел доволно храна за 11 милијарди луѓе. На Земјата има нешто повеќе од 7 милијарди луѓе. Но, половина од таа храна била искористена како храна за животите (кои, знаете, ги јадеме), а голем дел бил искористен за производство на горива за автомобилите.

Очигледно, знаеме како да растеме храна, но начинот на кој ја произведуваме значи многу. Во индустрискиот систем кој го храни светот потребни се 10 калории гориво за производство на 1 калорија храна. Тоа не е толку ефикасно. Токму затоа, експертите препорачуваат органско производство на храната.

Органското производство дава повеќе храна со помалку ресурси. Но, дали органската храна може да го нахрани светот? Според Мајкл Полан, да! Погледнете го видеото за повеќе информации.Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука