X
 25.06.2015 Економија

Македонија меѓу 3-те земји со највисока невработеност во светот


Невработеноста во земјава е висока, но ние не сме единствените кои се соочуваат со овој проблем во моментов. Меѓународната организација за труд направи статистика за неварботеноста во целиот свет и ги претстави земјите со најмала и најголема невработеност. Ние сме некаде на врвот на една од листите.


Земји со најниска невработеност


Катар - 0,3%

Камбоџа - 0,4%

Руанда - 0,6%

Тајланд - 0,9%

Бенин - 1,0%

Лаос - 1,4%

Макау - 1,5%

Гвинеја - 1,9%

Малезија - 2%

Папуа Нова Гвнијеа - 2,2%

Виетнам - 2,3%


Економски развиени земји со најниска невработеност


САД - 5,9%

Кина - 4,7%

Јапонија - 3,6%

Обединетото Кралство - 5,9%

Франција - 10%

Индија - 3,7%

Бразил - 7,1%

Италија - 12,6%

Канада - 6,7%


Највисока невработеност


Босна и Херцеговина - 27,5%

Македонија - 28,2%

Мавританија - 30,9 %Извор


Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Економија