X
 10.09.2015 Живот

Македонија најмизерна држава во Европа според Индексот на мизерија

Таканаречениот Индекс на мизеријатана економистот Артур Окун ја мери невработеноста во секоја земја и стапките на инфлација. Колку поголема е оваа сума, толку помизерна е таа земја. Последните податоци од индексот кои се достапни за јавноста се од изминатата година.


Од овие податоци, „Бизнис инсајдер“ состави листа од 18 најмизерни земји во светот. Македонија е во првите 10 и е најмизерна земја во Европа според овој индекс.

18. Тунис

17. Јамајка

16. Хрватска

15. Украина

14. Монголија

13. Египет

12. Шпанија

11. Грција

10. Иран

9. Србија

8. Македонија

7. Јужноафриканска република

6. Лесото

5. Јемен

4. Аргентина

3. Џибути

2. Сирија

1. Венецуела


Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот