X
 13.09.2015 Живот

Ова се професиите кои ќе ви донесат сигурна иднина

profesija

 

На поголемиот дел рутински професии им се заканува изумирање. Денес се бараат креативци на сите полиња и во сите индустрии, а во иднина ќе бидат уште побарани.


Компаниите ќе бараат луѓе со темелно образование, способност за пронаоѓање на решенија и вештини за управување и знаење и тоа во било која ситуација, без оглед на индустријата или секторот. Затоа, добро би било да се подготвите навреме.

Во продолжение ви донесуваме листа на професии кои имаат висок ризик да исчезнат во наредните 10 години и професиите на иднината.

Професии на кои им се заканува изумирање:

1. Благајник
2. Магационер
3. Работник во компанија за телефонска поддршка
4. Агент за туристички патувања
5. Поштар
6. Диспејчер
7. Дактилограф
8. Библиотекар
9. Преведувач
10. Таксист

Професии на иднината:

1. Земјоделец
2. Бизнис дизајнер
3. Програмер
4. Старт-ап претприемач
5. Негувател
6. Нутриционист
7. Дигитален детектив
8. Доктор/медицински советник
9. Програмер за игри
10. Предвидувач на социо-економските ситуации
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот