X
 17.09.2015 Образование

Универзитетот во Копенхаген бара бесплатно образование за сиријските бегалци

данска

 

Данскиот Универзитет во Копенхаген од владата бара да започне правна постапка со која ќе им се овозможи на бегалците бесплатно да студираат на Универзитетот.


Ректорот на Универзитетот во Копенхаген Ралф Хемингсен изјави дека е неопходно да се преземе иницијатива за бегалците од Данска да имаат бесплатно образование.

„Бегалците кои добија привремена дозвола за престој треба уште од првиот ден да имаат право на образование. Многу од нив имаат завиден потенцијал, образовани се и искусни. Без разлика дали ќе останат или ќе се вратат од кадешто дошле, нивниот талент ќе биде баран“, вели Хемингсен во неговото писмо до данскиот министер за образование Есбен Лаунде Ларсен.

Претседателот на комитетот на студенти на Данска, Јасмин Давали изјави дека учениците кои доаѓаат од различни култури можат да придонесат во науката, а најголема корист од сето тоа ќе има Данска.

PR менаџерот на Универзитетот во Копенхаген Џаспер Стин Винкел изјави дека повеќето Сиријци имаат високо образование, и додаваат дека сите студенти се доста талентирани. Винкел додава дека министерот Ларсен се`уште нема одговорено на ректорот, но истакнува дека доколку добијат „зелено светло“, неопходно е овие студенти прво да научат англиски и дански јазик.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование