X
 23.10.2015 Култура

Иднината според Википедија

„Википедија“ претставува добар начин на претставување на минатото и историјата, иако секој може да уредува статија таму. Сепак, интернет-енциклопедијата стана авторитативна во целиот свет во поглед на знаењето и фактите. Но, „Википедија“ функционира добро и за иднината.


Повеќе уредници од „Википедија“ направиле модел на иднината со кој се обидуваат да погодат настани кои ќе се најдат на страницата во соодветната година.

Времепловот изгледа вака:

2016 - Летните олимписки игри се одржуваат во Рио де Жанеиро, Бразил.

2017 - повеќе научници се обидуваат да ја направат првата синтетичка микроскопска габа.

2018 - Завршување на Кралската кула во Саудиска Арабија, највисоката зграда во светот.

2019 - Подготовки за филмот „Blade runner“.

2020 - Лондонската меѓународна железница започнува да се користи.

2024 - Светското население ќе брои 8 милијарди.

2027 - Ќе биде отворен извештајот за аутопсијата на Елвис Присли, 50 години по неговата смрт.

2029 - Дигиталната временска капсула „Порака од Земјата“ ќе стигне до дестинацијата, планетата Gliese 581c.

2030 - Саудиска Арабија повеќе нема нафта за извоз.

2034 - Алберто Фуџимори, поранешен претседател на Перу, е пуштен од затвор на возраст од 96 години.

2039 - Подготовки за анимираната телевизиска серија „Batman beyond“.

2041 - Завршување на проектот за железница од Москва до Њујорк.

2048 - Првата полна месечина на 29 февруари од 1972 година.

2051 - Населението на САД брои 400 милиони луѓе.

2058 - Сè од Битлси влегува во јавен домен.

2061 - Можност за комерцијално минирање на Месечината.

2068 - Првиот подводен град.

2095 - Според сегашните трендови, половата еднаквост се достигнува во оваа година.

2300 - Планот на Google за индексирање на сите информации во светот може да биде реализиран.

1000000000 - проценето време за проект за промена на орбитата на Земјата за компензација на зголемената топлина на Сонцето.

Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура