X
 04.11.2015 Живот

Како да ја развиете емоционалната интелигенција?

Емоционалната интелигенција е популарна тема веќе со години. Терминот опишува еден многу важен концепт - способноста на човекот да ги препознае сопствените или туѓите емоции, да го разбере големиот ефект на тие емoции и да ги искористи тие емоции за да го подобри размислувањето и однесувањето.


Како се развива емоционалната интелигенција? Како и со секоја друга вештина, треба да се учи и вежба. Во продолжение следуваат најпопуларните ТЕД-говори на темата.

Кели Мекгонигал - Како стресот да стане ваш пријател?Аријана Хафингтон - Како до успех? Спијте повеќе.Лора Трајс - Моќта на едно „благодарам“.Даниел Голмен - Зошто не сме повеќе сочувствителни?Менди Лен Катрон - Вљубувањето е лесниот делПодготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот