X
 15.05.2024 Наука

Дали изборот на музика влијае врз продуктивноста?

Состојбите во човечкиот мозок можат постојано да се менуваат поради внатрешни и надворешни фактори, вклучувајќи го тука и когнитивното возбудување или интензитетот на емоциите, како и состојбите кои ги подразбираат когнитивните перформанси. Одржувањето соодветно ниво на когнитивна возбуда може да резултира со попродуктивен тек на секојдневните когнитивни активности. 

Затоа, следењето и регулирањето на состојбата на возбуда, врз основа на когнитивните перформанси, преку едноставни секојдневни интервенции како што е музиката - е тема што треба да се истражи, сметаат експертите.

Истражувачите од школата за инженерство „НИУ Тандон“, предводени од авторката Роуз Фагих и инспирирани од законот Јеркс-Додсон во психологијата - ја истражувале врската помеѓу возбудата и перформансите за време на когнитивна задача во присуство на музика.

Законот Јеркс-Додсон вели дека перформансот е функција на возбудувањето и дека умереното ниво на возбуда резултира со оптимални перформанси. Од друга страна, прекумерно високо ниво на возбуда може да резултира со анксиозност, а недоволното ниво на возбуда, пак, може да биде придружено со досада.

Во оваа студија учесниците избрале музика со смирувачки и возбудливи компоненти за да имитираат средини со мала и висока возбуда. За да го декодираат основното возбудување и перформансите во секојдневниот живот, тие користеле периферни физиолошки податоци, како и декодер за длабок увид во тоа како физиолошките одговори и когнитивните состојби влијаат врз продуктивноста.

Иако неколку фактори, како што се природата на когнитивната задача и видот на музиката, може да влијаат врз исходот, сепак, когнитивните перформанси би можеле да се подобрат и да се влијае врз степенот на возбуда токму со музиката.

Основните нивоа на возбуда се разликуваат помеѓу луѓето, а музиката може да се избере за да се постави возбудувањето во посакуваниот опсег.

Исходот од ова истражување може да ги доведе истражувачите поблиску до развој на практичен и персонализиран интерфејс на мозокот, за регулирање на внатрешните состојби на мозокот, во секојдневните животни активности.

Извор: Okvir.net

Фото: Freepik

Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука