X
 26.01.2016 Култура

Алберт Ајнштајн за привилегијата на староста

Алберт Ајнштајн се смета за еден од најголемите генијалци во модерното време. Освен неговата научна брилијантност, во него постоело и нешто друго што ги поттикнувало останатите да му се восхитуваат. Освен неговите големи откритија во областа на науката, тој бил човек со огромна мудрост, емпатија и емоционална интелигенција, покажани преку неговите писма со семејството, пријателите, колегите и комплетни странци.


Тој пишувал љубовни писма, родителски совети, инспирирал фанови и разговарал со други генијалци од неговото време. Едно од најмудрите писма кои ги испратил некому е она до кралицата Елизабета од Белгија, со која бил пријател. По ненадејната смрт на нејзиниот сопруг, кралот Алберт, Ајнштајн ѝ испратил писмо на својата пријателка. Во него, тој пишува за времето, вечноста и привилегијата да се доживее старост.

„... Не треба да жалиме за оние кои си заминале од нас посреќни и исполнети години со активности и кои имале привилегија да ја исполнат целосно нивната животна задача. Има нешто што може да ги освежи и живне постарите луѓе: радоста во активностите на помладите генерации - радост, која сигурно е прекриена во овие нејасни времиња.

Сепак, како и секогаш, пролетното сонце носи нов живот, и може да се радуваме поради овој нов живот и да придонесеме кон негово исполнување; и Моцарт останува прекрасен и нежен како што бил и секогаш ќе биде. Сепак, има нешто вечно што лежи позади раката на судбината и сите човечки заблуди. Таквите вечности се поблиски до постарата личност отколку до помладата осцилирајќи меѓу стравот и надежта. За нас, останува привилегијата на искусувањето на убавината и вистината во нивните најчисти облици.“


Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура