X
 19.02.2016 Технологија

Забавен начин за учење програмирање од страна на децата

Многумина сметаат дека програмските јазици се универзалните јазици на иднината, а нивната синтакса ќе биде ограничена само од имагинацијата на следната генерација програмери.Линка Лиукас им предава на децата за решавањето на проблеми, а своите ученици ги охрабрува на компјутерите да гледаат како на машини со кои може да се работи и создава наместо на здодевни и комплицирани механички уреди.

Во нејзин говор на ТЕД-конференција, таа ги поканува сите да замислат свет кадешто децата ќе растат со оптимизам и храброст кога станува збор за технологијата, а истата ќе ја користат за да создадат нов, прекрасен свет.

Во продолжение погледнете го целиот говор со превод на српски јазик.


Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија